Atenție unde vă țineți banii: hackerii au furat de la investitorii crypto aproape 700 milioane de dolari în primele trei luni ale anului

Pe măsură ce piața criptomonedelor continuă să crească, aceasta atrage și mai multă atenție din partea infractorilor cibernetici, care au furat active în valoare de aproape 700 de milioane de dolari de pe platformele de criptomonede numai în primul trimestru al anului 2022, potrivit Atlas VPN. Suma este un maxim istoric pentru această industrie, reprezentând o creștere de 118% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.
Lidia Neagu - joi, 31 mart. 2022, 22:09
Atenție unde vă țineți banii: hackerii au furat de la investitorii crypto aproape 700 milioane de dolari în primele trei luni ale anului

Datele se bazează pe cifrele furnizate de Slowmist Hacked, care colectează informații despre atacurile asumate împotriva proiectelor blockchain. Pierderile bănești au fost calculate pe baza ratei de conversie a unei anumite criptomonede la momentul unui eveniment de hacking sau escrocherie.

În toată această perioadă, hackerii au reușit să fure 682 de milioane de dolari în 72 de evenimente de hacking, mai mult de jumătate din pierderi fiind atribuite hackerilor din ecosistemele Solana (SOL) și Binance Smart Chain (BSC), conform concluziilor recente ale echipei Atlas VPN.

În patru atacuri majore, Solana a suferit pierderi de 397 de milioane de dolari. Cel mai grav dintre acestea a fost hackingul asupra Wormhole, o punte de comunicare între Solana și alte rețele financiare descentralizate (DeFi), în timpul căruia platforma a pierdut aproximativ 334 de milioane de dolari.

Între timp, Binance Smart Chain a fost ținta a 12 atacuri, în timpul cărora hackerii de criptomonede au plecat cu o sumă totală de 99 de milioane de dolari.

NFT-urile vizate mai mult decât majoritatea de hackeri

Interesant este faptul că token-urile ne-fungibile (NFT) s-au dovedit a fi printre cele mai atractive ținte pentru hackeri, reprezentând aproape 49 de milioane de dolari prăduiți în 20 de atacuri.

Un tip de activitate frauduloasă deosebit de populară în această categorie a fost reprezentat de escrocherii de tip rug pull, în care escrocii lansau proiecte NFT, doar pentru a dispărea cu milioane de dolari din banii investitorilor.

CITEȘTE ȘI:

În cele din urmă, bursele de criptomonede au pierdut active în valoare de 42 de milioane de dolari în timpul a trei atacuri, în timp ce utilizatorii platformei Ethereum au fost jefuiți de aproape 25 de milioane de dolari în 16 evenimente din perioada observată.

Nevoia de conștientizare în materie de securitate crește pe măsură ce hack-urile crypto ating un maxim istoric

Conform raportului Atlas VPN, numărul actual de înșelăciuni legate de blockchain în primul trimestru din 2022 este, de asemenea, un maxim istoric pentru această industrie, reprezentând o creștere de 118% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Creșterea numărului de hack-uri vine într-un moment în care capitalizarea întregii piețe este în creștere, precum și numărul de noi active digitale și schimburi de criptomonede care apar în acest spațiu.

După cum a raportat anterior Finbold, piața criptomonedelor a recuperat recent pragul de 2.000 de miliarde de dolari, în timp ce giganții criptografici precum Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH) continuă să înregistreze câștiguri constante.

Cine deține criptomonede și NFT-uri în România

Patru din zece români deţin sau au deţinut criptomonede şi 84% au de gând să facă astfel de investiţii, ceea ce demonstrează un interes mare pentru acest domeniu, se arată într-un studiu din luna februarie realizat de Ipsos România la solicitarea Tradesilvania.com. Studiul a fost realizat în rândul a 500 utilizatori de internet cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, proveniţi din mediul urban sau rural din România.

De asemenea, potrivit unui alt studiu publical la 31 martie, 79% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care dețin acțiuni listate la BVB, investesc și în criptomonede. La persoanele de peste 45 de ani, ponderea celor care dețin și monede virtuale este de doar 30,8%, arată un studiu realizat de MIA Marketing.  Raportat la toți investitorii de la BVB participanți la studiu, ponderea celor ce dețin și criptomonede este de peste 61%.

Revenind la primul studiu citat, acesta a arătat că intenţia de a deţine criptomonede în viitor se manifestă în proporţie de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu. Acest indicator este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 44 ani, respectiv în rândul rezidenţilor din Bucureşti şi oraşele de mărime medie (50.000 – 200.000 de locuitori).

Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menţionată spontan de peste 70% dintre respondenţi şi se regăseşte în prezent în portofoliul a două treimi dintre deţinătorii de criptomonede din România. Alte criptomonede de interes pentru români includ Ethereum (ETH) şi Dogecoin (DOGE). Moneda românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenţi care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede deţin EGLD.

Cu privire la jetoanele nefungibile (NFT – eng: non fungible tokens), studiul a identificat faptul că 1 din 2 adulţi români cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens. Ponderea este semnificativ mai mare în rândul celor care au auzit de crypto, deţin, au deţinut sau intenţionează să achiziţioneze criptomonede. Studiul arată că 1 din 5 respondenţi care au auzit de NFT deţine jetoane nefungibile.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...