1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Halliburton renunţă la achiziţionarea rivalei Baker Hughes

Compania americană Halliburton renunţă la achiziţionarea rivalei mai mici Baker Hughes, pentru care ar fi trebuit să plătească 28 de miliarde de dolari, din cauza opoziţiei autorităţilor de reglementare din Uniunea Europeană şi SUA, în condiţiile în care tranzacţia ar fi unit al doilea şi al treilea grup de servicii petroliere din lume, transmite Reuters.

03 mai, 2016 | Agerpres

În urma eşuării tranzacţiei, Halliburton va plăti companiei americane Baker Hughes o taxă de anulare de 3,5 miliarde de dolari.

Acordul, care ar fi dus la crearea unui gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică şi excavaţii, evaluat la 67 de miliarde de dolari, cu peste 136.000 de angajaţi, a sporit temerile autorităţilor de reglementare că tranzacţia va avea ca rezultat preţuri mai ridicate în acest sector. Este cel mai recent exemplu al eşuării unei fuziuni din cauza obstacolelor puse de autorităţile de reglementare.

Comisia Europeană a anunţat recent că verifică dacă tranzacţia ''va împiedica concurenţa efectivă prin nerespectarea reglementărilor europene privind fuziunile''.

''Comisia Europeană trebuie să se asigure că fuziunea nu va reduce şansele de exploatare a ţiţeiului şi gazelor naturale în UE şi nu va majora preţurile pentru aceste operaţiuni'', a declarat, recent, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Din iunie 2014, preţul la ţiţei a scăzut semnificativ, reducând cererea pentru servicii de forare şi ducând la scăderea valorii acţiunilor companiilor energetice. Aceste evoluţii au determinat directorii şi bancherii să caute oportunităţi de achiziţii.

Fuziunea între al doilea şi al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă faţă mai bine turbulenţelor şi să reziste presiunilor venite din partea producătorilor de ţiţei pentru reducerea preţurilor.

Dificultăţile înregistrate în obţinerea aprobărilor şi condiţiile generale din sectorul energetic, care au afectat semnificativ tranzacţiile economice, au dus la concluzia că încheierea negocierilor reprezintă cea mai bună soluţie, a afirmat directorul general al Halliburton, Dave Lesar.

Luna trecută, Halliburton a anunţat că va concedia încă 6.000 de angajaţi în urma scăderii veniturilor cu 40,4% în primul trimestru din acest an.

Halliburton, companie prezentă şi în România, se aşteaptă la marje mai ridicate de profit în acest an, datorită activităţii solide de forare în America de Nord.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO