Hăncilă, Volksbank: Adoptarea euro în 2015 ţine de SF

Adoptarea monedei euro de către România în 2015 este de domeniul SF, întrucât România nu are toate temele făcute, cel mai probabil orizont de timp pentru intrarea în zona euro fiind următorii zece ani, a declarat miercuri Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Economica.net - mie, 26 sept. 2012, 15:17
Hăncilă, Volksbank: Adoptarea euro în 2015 ţine de SF

„Deocamdată nu cred că e cazul să ne gândim la un orizont de timp pentru aderarea României la moneda euro, având în vedere că avem încă foarte multe teme pe care trebuie să le rezolvăm. Dacă ne uităm la tot ce se întâmplă la nivel european, ar trebui să fie o lecţie, că n-ar trebui să aderăm atât timp cât nu suntem pregătiţi şi nici nu cred că ni se va permite, astfel că subiectul aderare în 2015 este ceva de genul SF”, a declarat Hăncilă, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că un orizont de timp mai realist ar fi aderarea în următorii zece ani, însă acest lucru depinde de calitatea politicilor fiscale şi publice şi de eficientizarea sectorului bugetar, pentru ca România să recupereze decalajele faţă de alte economii europene.

Hăncilă a menţionat că până şi avantajele gândite pentru România în scopul aderării „au mai pălit”.

„Motivaţia principală erau stabilitatea de la nivelul zonei euro şi costurile de finanţare scăzute, dar după cum vedem se face o diferenţiere între state şi performanţa lor economică. Dacă noi nu reuşim să creştem în ochii investitorilor, vom plăti costurile pe care le plătim şi azi”, a spus Hăncilă.

Ea a arătat, de asemenea, că România va pierde avantajul cursului de schimb flexibil.

La rândul său, Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank, apreciază că România nu se va împrumuta la acelaşi cost ca în prezent, ci la unul mai ridicat, enumerând la capitolul „minusuri” şi pierderea politicii monetare.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că obiectivul pentru adoptarea euro trebuie să fie unul realist, nefiind cazul anului 2015.

„Dacă o casă este în flăcări nu intri în ea. După ce se stinge focul, mai evaluez dacă îmi place casa aceea sau nu. Evident că în casa aia vreau să intru, dar e o decizie pe termen lung. (…) Va trebui să intru la momentul la care sunt pregătit, iar 2015 este poimâine”, a spus Dumitru.

Ţinta indicativă privind trecerea la euro este 2015, strategia privind adoptarea monedei euro urmând să fie definitivată după alegerile parlamentare din decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în urmă cu două săptămâni că România nu are niciun motiv să modifice ţinta, anul 2015, şi că rămânerea în afara zonei euro ar fi „o dramă”, arătând că este un tren pe care România riscă să nu-l mai prindă în viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...