UPDATE: Alstom nu va mai întrerupe activitatea la metrou începând de luni

Metrorex va achita către Alstom, o primă tranșă, de 25 de milioane de lei, din datoria de 132 de milioane de lei, astfel ă circulația metroului nu se va mai desfășura cu program redus, începând de luni.
Anemona Andone - joi, 26 sept. 2019, 11:56
UPDATE: Alstom nu va mai întrerupe activitatea la  metrou începând de luni

„Referitor la informațiile difuzate în presă legate de întreruperea serviciilor de mentenanța asigurate de Alstom trenurilor de metrou, Metrorex face următoarele precizări: directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a avut discuții cu directorul general al Alstom, Gabriel Stanciu și au ajuns la concluzia că serviciile nu se vor suspenda începând de luni, așa cum apare în presă, urmând ca împreună să identifice soluții pentru rezolvarea acestei situații”, au anunțat reprezentanții Metrorex, prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, reprezentanții celor 2 instituții au stabilit că plata primei tranșe, de 25 milioane lei să se facă în perioada imediat următoare, urmând ca diferența să se platească eșalonat până la sfârșitul anului.

„În sensul celor precizate asigurăm publicul călător că serviciile de mentananța nu vor fi întrerupte, iar circulația trenurilor de metrou nu va fi afectată”, au mai spus reprezentanții Metrorex.

Alstom ameninţa cu suspendarea serviciilor de mentenanţă la metrou începând de luni, din cauză că Metrorex nu i-a achitat facturi de 132 de milioane de lei, unele vechi de aproape un an. Prin urmare, metroul va avea un program de circulaţie redus, adică ar putea circula doar dimineaţa, anticipa şeful Alstom România, Gabriel Stanciu.

„Avem facturi în întârziere la plată de 132 de milioane de lei. O parte sunt din octombrie 2018”, a spus pentru ECONOMICA.NET Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom Transport România.

Acesta a explicat că începând de luni s-ar putea asigura doar o treime din serviciul public de transport cu metroul. Cu alte cuvinte, Metrorex va avea program redus, adică metroul ar putea circula doar dimineaţa.

Contractul de mentenanţă a fost încheiat cu Alstom în 2004 şi are o valoare totală de 240 de milioane de euro. Acesta a presupus preluarea de către Alstom a depourilor și uzinei de reparații. De asemenea, prevede ca tuturor trenurilor ieşite din garanţie din parcul Metrorex să li se asigură mentenanţa de către Alstom. Adică inclusiv noilor garnituri cumpărate de Metrorex, după ce acestea ies din perioada de garanţie oferită de constructor. Facturarea se face la numărul de kilometri parcursi de un tren.

Contractul actual pentru serviciile de mentenanţă la metrou expiră pe 31 decembrie 2019, iar Metrorex nu a lansat nici până acum licitaţia pentru un contract nou.

UPDATE 17:20

Surse din Metrorex au anunţat că directorul general al companiei Marin Aldea a vorbit cu directorul general al Alstom, Gabriel Stanciu, „şi au concluzionat că serviciile nu se vor suspenda de luni, aşa cum apare în presă, urmând ca împreună să identifice soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii”.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul de urcare, în zona localităţilor Băneşti şi Comarnic, anunţă Centrul......
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...