Haos în Sahel: O intervenţie militară în Niger ar fi „o declaraţie de război”, ameninţă Burkina Faso şi Mali

O intervenţie militară în Niger pentru a-l restabili pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, răsturnat de un puci, ar fi considerată ca "o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", au indicat luni într-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou şi Bamako, notează AFP.
AGERPRES - mar, 01 aug. 2023, 08:44
Haos în Sahel: O intervenţie militară în Niger ar fi

Cele două guverne, instalate la putere după lovituri de stat, „avertizează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali”, la o zi după o ameninţare cu folosirea „forţei” de către liderii vest-african reuniţi la Abuja, capitala Nigeriei.

Cele două guverne „atenţionează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar avea ca rezultat retragerea Burkina Faso şi Mali din ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest), precum şi adoptarea unor măsuri de legitimă apărare în sprijinul forţelor armate şi al poporului din Niger”.

Ele „avertizează împotriva consecinţelor dezastruoase ale unei intervenţii militare în Niger, care ar putea destabiliza întreaga regiune”.

Burkina Faso şi Mali adaugă că „refuză să aplice” „sancţiunile ilegale, nelegitime şi inumane împotriva poporului şi autorităţilor din Niger”, decise la Abuja.

Duminică, liderii ECOWAS au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru „a reveni complet la ordinea constituţională”, afirmând că nu exclud „recurgerea la forţă”, dacă este cazul.

De asemenea, ei au decis să „suspende toate tranzacţiile comerciale şi financiare” dintre statele sale membre şi Niger şi să îngheţe activele responsabililor militari implicaţi în lovitura de stat.

Într-un comunicat separat, Guineea, al cărei guvern este şi el rezultatul unei lovituri de stat, „şi-a exprimat dezacordul cu sancţiunile preconizate de ECOWAS, inclusiv o intervenţie militară” şi „a decis să nu aplice aceste sancţiuni pe care le consideră ilegitime şi inumane”. Conakry „îndeamnă ECOWAS să-şi reconsidere poziţia”, mai scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...