Haosul din noile facturi la gaze GDF Suez. La zi fiind, apari cu ceva de plată şi poţi finanţa fără să vrei compania

Noul sistem de facturare introdus de GDF Suez nu te lămureşte pe loc în legătura cu suma pe care o ai de plată în factura curentă. Pentru aceasta, trebuie să suni la Relaţii cu Clienţii, unde să afli dacă esti la zi sau nu, deşi tu ştii că ai achitat ce ţi se indică în factura trecută.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 21:06
Haosul din noile facturi la gaze GDF Suez. La zi fiind, apari cu ceva de plată şi poţi finanţa fără să vrei compania

Din luna mai, GDF Suez Energy Romania, furnizorul de gaze pentru românii din jumătatea de sud a ţării a schimbat modul de facturare al gazelor. Factura curentă nu mai indică doar suma de plată pe luna trecută, ci şi sumele de plată pentru următoarele două luni calendaristice. Acestea sunt sume estimate pe baza profilului de consum în care furnizorul te-a încadrat încă de la semnarea contractului, de obicei B1, un consum anual de până la 23,25 MWh. „Sunt detaliate sumele ce urmează a fi plătite pe parcursul următoarelor trei luni şi care vor fi însoţite de trei anexe denumite F3 de plată ESTIMARE II, F2 de plată ESTIMARE I, F1 de plată REGULARIZARE. Prin această modalitate de facturare, aveţi posibilitatea de a cunoaşte în avans valorile de plată pentru următoarele două luni, ulterioare perioadei de regularizare”, spun reprezentanţii GDF Suez.

Practic, reprezentanţii companiei franceze spun că au decis să modifice tipul de factură pe care ni-l trimit acasă pentru a ne chivernisi mai bine banii. Ştiind suma aproximativă pe care o vei avea de achitat, teoretic vei putea să-ţi gestionezi mai bine fondurile de care dispui. Intenţia GDF Suez ar fi astfel lăudabilă, numai că este creatoare de incertitudine.

Câteva explicaţii. În Galeria FOTO şi mai jos aveţi exemplul de factură a unui consumator din aprilie şi a uneia din iunie, cu noul mod de facturare.

 

Se observă că există o singură sumă pentru aprilie, 65 de lei. Odată aceasta achitată, soldul devine 0. Factura din iunie este însă mult mai complexă. Conţine o suită întreagă de sume de plată, estimări şi regularizare, într-un mod care dezorientează clientul. Practic, acesta nu mai ştie cât are de plată la zi. Pentru că acesta plătise ce ştia şi i se indicase prin factură că are pentru luna trecută, circa 30 de lei, ba chiar şi o sumă în plus, iar factura indica în continuare sume de achitat, a sunat la Relaţii cu Clienţii. De acolo i s-a explicat situaţia. Pasămite situaţia este OK, nimic nu este în neregulă, toate plăţile au fost înregistrate în sistem, iar sumele de plată indică doar ce va fi de achitat luna viitoare, ca urmare a estimării, dacă nu trimite indexul. Niciuna dintre cele două sume de pe factură, – 7,42 lei şi 68,47 lei, nu reprezintă plata curentă, soldul real fiind cu minus, însă necomunicat. Practic, clientului nici măcar nu i s-a spus cât are soldul, fiind însă liniştit că „totul este în regulă”

„Este noul sistem de facturare introdus de GDF Suez Energy România” este tot ce a avut de spus angajatul de la Relaţii cu Clienţii, întrebat fiind de ce este nevoie de toate aceste estimări, de sume care nu ţi se regăsesc în consumul tău de la contor şi de lipsa soldului curent. Ce i se comunică clientului este doar că nu are, în momentul de faţă, nimic de plată, deşi pe factură apare o sumă care poate uşor să te ducă în eroare. Dacă nu te lămureşti la Relaţii cu Clienţii despre sumele ce sunt înscrise în factură, poţi intra în panică pentru că, deşi ai achitat ce ştiai că trebuie să achiţi, tot apari cu sume de plată. Prin urmare te poţi duce la bancă şi să depui în contul GDF Suez suma ce apare pe factură ca de plată, deşi este înscrisă ca ESTIMARE. Astfel, un client obişnuit poate ajunge să finanţeze pe termen scurt compania, fără dobândă.

Noul model de factură de la GDF Suez, valabil de două luni, presupune că, la prima regularizare, furnizorul îţi va prezenta scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum.

GDF Suez Energy România este cel mai mare furnizor de gaz din România, cu afaceri de 1 miliard de euro anual. Deserveşte clienţii casnici, circa 1,4 milioane, din jumătatea de sud a ţării. Restul ţării este acoperit de nemţii de la E.ON.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...