Haosul din piața de energie ajunge și la rețele: nu se mai plătesc nici facturile pentru distribuția energiei. Piața cere măsuri drastice – surse

Turbulențele din piața de energie afectează deja nu doar furnizorii de energie electrică, efectele ajung să se propage pe lanț, iar unii actori din piață vor solicita deja Guvernului și reglementatorului schimbarea mai multor prevederi legislative, potrivit mai multor surse din industrie. S-ar putea ajunge la ridicarea licenței pentru cine denunță unilateral contracte încheiate în piața angro.
Mihai Nicuţ - mie, 07 iul. 2021, 22:01
Haosul din piața de energie ajunge și la rețele: nu se mai plătesc nici facturile pentru distribuția energiei. Piața cere măsuri drastice - surse

Acum câteva zile am scris pe larg despre situația care a apărut în piață în condițiile creșterii explozive a prețurilor. S-a ajuns la denunțarea contractelor de vânzare de energie electrică, pentru că fie vânzătorii nu au mai putut asigura energia la prețurile convenite în contractele convenite anterior dar cu livrare acum, fie poate fi mai profitabil să denunțe contractele vechi încheiate la prețuri mici pentru ca energia rămasă disponibilă să fie revândută pe piață acum, la prețuri mai mari.

Puteți citi textul în cauză aici:

Lăcomie sau lipsă? Avalanșă de denunțări de contracte pe piața de energie electrică

Dacă inițial problema părea să fie doar în curtea furnizorilor, care se văd în imposibilitatea de a mai vinde, în aval, energia către clienți la prețurile din contractele lor de furnizare, pentru că rămân fără energia contractată în trecut la prețurile convenite atunci, voci din piață spun că problemele au început să fie resimțite și la nivelul distribuitorilor de energie electrică.

Problemele sunt două, și le vom enunța ca principiu, fără a nominaliza companii

În primul rând, este vorba despre neplata facturii pentru serviciul de distribuție. Sunt situații în piață în care unii furnizori de energie, care nu au avut contracte de achiziție încheiate din timp pentru clienții lor și au “stat” în PZU ca să cumpere energia de azi pentru mâine, fiind astfel afectați de explozia prețurilor din această piață, încep să nu plătească factura către distribuitor.

Furnizorii nu pot denunța contractele cu clienții finali, pe lege, și nu le prea pot denunța nici pe cele cu producătorii, pentru că plătesc penalități mari. Însă, puși în situația în care trebuie să cumpere energie din piață mai scump decât și-au asumat că o vând clienților prin contractele încheiate în trecut, au găsit o scăpare pentru a diminua din pierdere: nu plătesc distribuitorilor (în România sunt patru: Delgaz Grid (E.On), E-Distribuție (Enel), Distribuție Oltenia (CEZ) și Distribuție Energie România (Electrica)) factura pentru serviciul de distribuție a energiei. Amintim că legislația nu permite distribuitorilor posibilitatea de a cere garanții pentru energia transportată prin rețele. În plus, în caz de insolvență a unui actor din piață, distribuitorii se vor putea înscrie la masa credală doar ca creditor chirografar, deci negarantat, deci cu cele mai mici șanse de a-și recupera creanțele.

Voci din piață vorbesc despre un nivel al datoriilor la distribuție la un nivel al zecilor de milioane de lei.

În al doilea rând, este vorba despre ceea ce se cheamă consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelelor. Sursele noastre spun că s-a ajuns să fie denunțate inclusiv contracte de achiziție pe care le au distribuitorii de energie electrică, încheiate în trecut, pentru achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT. Distribuitorii sunt astfel în situația de a cumpăra energie mai scumpă inclusiv din spot, însă ei nu pot să o treacă mai departe în factură, pentru că tarifele de distribuție sunt reglementate de ANRE, deci nu pot fi crescute. Sau nu deocamdată, pentru că firmele de distribuție vor cere ANRE să ia în calcul acest lucru la stabilirea tarifelor noi de distribuție a energiei electrice, aplicabile de la 1 ianuarie 2022. Deci, o nouă presiune pe facturile consumatorilor finali, pe lângă cea indusă de creșterea prețului energiei active.

Se cere mai multă ordine în piață

În fața situației care a apărut din cauza denunțărilor de contracte, piața va reacționa pe lângă autorități. Potrivit surselor noastre, mai multe companii din sector urmează să își armonizeze pozițiile și vor solicita Ministerului Energiei schimbarea legislației.

Actorii din piață vor solicita ca, în proximul act normativ care ar urma să fie emis în această lună și care ar urma să schimbe legea energiei pentru implementarea regulamentului european 944, să fie inserate și noi prevederi care să aducă ordine în piață. Mai precis, se va solicita ca denunțarea contractelor din piața angro de energie electrică să fie penalizată mult mai drastic, fie prin impunerea unei penalități care să ajungă la 10% din cifra de afaceri pentru denunțarea unilaterală a contractelor, fie pur și simplu cu ridicarea licenței pentru firmele care procedează astfel.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Volumul cheltuielilor IT la nivel global va creşte cu 2,4%, în 2023 – studiu Gartner
Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele şi serviciile IT sunt estimate la 4,5 trilioane dolari în 2023, în creştere cu 2,4% faţă de 2022, chiar dacă inflaţia continuă să......
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Industria europeană caută încă răspunsul la subvenţiile americane – AFP
Comisia Europeană urmează să îşi prezinte miercuri propunerile destinate să răspundă la subvenţiile anunţate de ...
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia vrea să ducă la „un nou nivel” relaţiile cu China
Rusia a anunţat luni că vrea să ducă relaţiile cu China la "un nou nivel" şi că aşteaptă cu nerăbdare convorbirile ...
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders
Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare și lumea digitală: 540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise ...
Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum ...