Harris: Ineficienţa companiilor de stat, cel mai mare obstacol pentru competivitatea României

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, joi, că ineficienţa companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol pentru competitivitatea economiei din România, implicând eforturi suplimentare din partea finanţelor publice.
Economica.net - joi, 24 ian. 2013, 10:19
Harris: Ineficienţa companiilor de stat, cel mai mare obstacol pentru competivitatea României

„În cazul României, eu cred că ineficienţa companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol în calea competitivităţii, implicând eforturi suplimentare din partea finanţelor publice. Aceasta este însă un aspect cheie al programului de reformă convenit de România cu FMI. Progresele în acest domeniu ar putea transforma economia românească şi ar putea-o face mai atractivă pentru investitori, inclusiv investitorii din Marea Britanie”, a afirmat Harris.

El a susţinut un discurs la evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru deschiderea oficială a sesiunii de tranzacţionare şi marcarea a doi ani de la listarea Fondului Proprietatea.

„Pentru anul 2013, ne dorim să vedem numiri de echipe competente şi profesioniste la conducerea întreprinderilor de stat, cu manageri capabili să le transforme în companii de succes. De asemenea, contăm pe continuarea programului de privatizare şi listării de pachete minoritare ale companiilor cu capital de stat pe Bursă. Eu cred că acest lucru este esenţial pentru dezvoltarea pieţei financiare româneşti”, a subliniat Harris.

Oficialul britanic a adăugat că, deşi autorităţie române au reuşit în ultimii ani, cu sprijinul FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, stabilizarea macroeconomică, „totuşi, România a rămas în urmă la capitolul reforme structurale, cruciale pentru valorificarea potenţialului de creştere pe termen mediu şi lung”.

Martin Harris a evidenţiat şi că „restructurarea companiilor de stat rămâne greoaie şi presărată cu bariere politice şi administrative”.

„Iar acolo unde restructurările au avut loc, este nevoie de evaluări periodice care să ne asigure că obiectivele stabilite iniţial – eficienţă, performanţă şi transparenţă decizională sunt pe cale să fie atinse”, a evidenţiat Harris.

El a remarcat rolul activ jucat de Fondul Proprietatea în „monitorizarea companiilor de stat”. „Vorbind în numele acţionarilor, printre ei investitori britanici importanţi, City of London Investment Mangement şi Royal Bank of Scotland (RBS), militând pentru respectarea drepturilor acestora şi insistând ca aceste companii să fie conduse şi să funcţioneze după criterii de piaţă viabile, aţi promovat un climat de transparenţă şi responsabilitate”, le-a spus el oficialilor Fondului Proprietatea, prezenţi la eveniment.

Ambasadorul britanic a mai indicat şi speranţele ca BVB să joace, cu sprijin guvernamental şi al mediului de afaceri românesc, un rol mai important pentru dezvoltarea pieţei de capital.

„Consolidarea şi dezvoltarea pieţei de capital, absolut esenţială în finanţarea economiei, într-un moment când majoritatea surselor alternative de finanţare, investiţii străine directe, venituri repatriate din străinătate, fonduri europene întâmpină dificultăţi”, a mai spus Harris.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...