Harris: Marea Britanie nu are în vedere introducerea vizelor pentru români

 Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, joi, că Guvernul britanic nu are în vedere introducerea vizelor pentru cetăţenii români.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 13:36
Harris: Marea Britanie nu are în vedere introducerea vizelor pentru români

Întrebat despre posibilitatea introducerii vizelor pentru cetăţenii români, Harris a precizat: „Aceasta nu este poziţia Guvernului Marii Britanii”.

Solicitat să se pronunţe, pe de altă parte, asupra comentariul ministrului de Interne, Theresa May, referitor la libera circulaţie a românilor şi bulgarilor în Marea Britanie şi la introducerea vizelor, Harris a precizat că Teresa May nu s-a referit la România şi Bulgaria.

„Nu cred că Theresa May s-a referit la România şi Bulgaria. Poziţia Guvernului Marii Britanii rămâne la fel: că avem restricţiile care vor dura până la sfârşitul anului 2013 şi care vor fi ridicate după această dată. Theresa May a făcut referire la analiza de impact a legislaţiei UE asupra Regatului Unit, care este o analiză profundă – care sunt avantajele, care sunt dezavantajele de legislaţie UE – şi eu cred că pentru noi e foarte important să combatem abuzurile legate de circulaţia forţei de muncă”, a spus Harris.

Secretarul de stat Ovidiu Dranga a declarat, la începutul acestei săptămâni, că MAE român a primit asigurări că Guvernul britanic nu îşi va schimba politica privind libera circulaţie, dar şi că restricţiile pe piaţa muncii pentru români nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014, declaraţiile recente ale unor oficiali britanici pe această temă fiind „în cheie electorală”.

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de „dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie” în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria. Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times, Theresa May s-a declarat îngrijorată de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de circulaţie, care garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat că Londra ar putea impune restricţii imigranţilor din unele state europene, după ce ministrul de Interne a evocat această idee, iar presa a speculat că ar fi vorba de România şi Bulgaria, informează BBC News online.

David Cameron consideră „corect” ca directiva UE privind libertatea de circulaţie să fie inclusă în planul de revizuire a „competenţelor” europene. „Cred că este absolut corect să analizăm echilibrul competenţelor, să examinăm fiecare domeniu şi să vedem ce este în interesul Marii Britanii”, a spus Cameron.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...