1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

News

HARTA: Judeţele care pot decide preşedintele României

În nu mai puţin de 12 judeţe diferenţele dintre voturile candidatului clasat primul în cursa pentru Cotroceni şi voturile celui de-al doilea sunt mai mici de 10% şi rezultatul alegerilor poate fi răsturnat cel mai uşor, potrivit unui studiu făcut de un analist de piaţă de capital, specializat în statistică.

06 noi, 2014 | | ECONOMICA.net

În Transilvania se află cele mai multe judeţe, şapte, în care diferenţa dintre cei doi competitori este mai mică de 10%, potrivit unei analize realizate de analistul Dan Rusu. Analistul este şeful echipei de cercetare de piaţă de la casa de brokeraj BT Securities, dar a publicat studiul pe blogul personal.

Altfel spus, raporturile voturilor din Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, şi Braşov  s-ar putea răsturna în favoarea celuilalt competitor. Majoritatea voturilor din Transilvania au mers la Klaus Johannis.

Dintre judeţele unde majoritatea voturilor s-a dus la Victor Ponta, doar cinci au înregistrat diferenţe mai mici de 10%, a căror destinaţie ar putea fi uşor de redistribuit, teoretic: Caraş Severin, Vâlcea, Prahova, Constanţa şi Bucureşti.

Pe harta construită de analist, intensitatea albastrului dedicat candidatului Johannis, respectiv cea a roşului candidatului Ponta depind de mărimea proporţiei cu care fiecare şi-a adjudecat judeţele câştigătoare.

 

Totodată, autorul statisticii a considerat „relevant pentru următorul tur să-l cunoaştem şi pe clasatul pe locul al treilea din fiecare judeţ (precum şi participarea la vot în primul tur, trecută pe hartă în alb), chiar dacă, faţă de alţi ani, procentele acordate celorlalţi candidaţi sunt foarte mici”.

Astfel, "cine ţine neapărat, îşi poate face, fie şi prin mare aproximare, o idee despre judeţele care îşi pot schimba culoarea de la un tur la altul, în funcţie de votanţii numărul trei" -  mai scrie Dan Rusu pe blogul personal. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO