Bucureşti, insula de bunăstare a UE “de viteza a doua”, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin

Potrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucureşti ar fi singura insulă din Europa Centrală şi de Est care se compară cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucureşti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare.
Economica.net - vin, 31 mart. 2017, 21:07
Bucureşti, insula de bunăstare a UE “de viteza a doua”, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin

Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, PIB/locuitor a fost, în 2015, de 39.400, adică 36% peste media europeană.

La acest capitol, Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât multe zone din Europa Occidentală. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, (PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumpărare), adică doar 19% peste media Uniunii Europene.

Bucureşti-Ilfov este cu mult şi peste Atica, regiunea care înglobează capitala Greciei, Atena, şi periferiile sale, acolo unde PIB/locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este de doar 26.800, adică mai puţin decât media UE, doar 93% din această valoare.

La fel, capitala României este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, în 2015, un PIB/locuitor de 31.800, adică doar 10% peste media UE.

Comunidad de Madrid, regiunea europeană în care este situată capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 35.400, adică 23% peste media UE, deci mai mic decât cel al regiunii Bucureşti-Ilfov.

Insula de bunăstare

Prin comparaţie, toate celelalte regiuni din România şi din toată zona noastră, din Polonia şi până în Grecia, au acest indicator la sub 75% din media UE, cu mici excepţii care doar se apropie de media europeană, în zona Budapestei şi în cea a Varşoviei.

Bucureşti apare astfel ca o insulă de bunăstare pe harta interactivă Eurostat (actualizată cu datele din 2014).

Moldova, la coada UE

Regiunea Nord-Est a României se situa în 2015 pe antepenultimul loc în topul celor 276 de regiuni din Uniunea Europeană din punct de vedere al PIB pe cap de locuitor, 34% din media din UE, înregistrând un scor mai bun doar faţă de trei regiuni din Bulgaria şi una din Franţa (dar nu din Franţa continentală), după cum arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor date, 19 regiuni din UE au un PIB per capita mai mic decât media din UE, cinci din Bulgaria, câte patru din Ungaria şi Polonia, trei din România (Regiunea Nord-Est, 34%, Sud-Vest Oltenia, 40%, Sud-Muntenia, 47%), două din Grecia şi o regiune din Franţa.

Clasamentul a fost făcut pe baza Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, nu în termen de PIB nominal. Comparaţiile făcute pe această bază sunt ajustate în aşa fel încât să ia în calcul şi diferenţele de preţuri dintre zonele în care se compară (incluzând aici şi ratele de schimb), iar comparaţia să se facă pe aceeaşi bază.

Pe baza aceleaişi metodologii, există 20 de regiuni în UE cu un PIB per capita mai mare de 50% din media din UE: cinci în Germania, patru în Marea Britanie, două în Olanda şi Austria, şi câte una din Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Slovacia, Suedia şi Luxemburg.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice....
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...