HARTA JUDEŢELOR: Care dintre români au primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat în 2012

1.452 de lei a luat, în medie, de la buget fiecare român în parte anul trecut. Cel puţin aşa arată harta cheltuielilor bugetului de stat alocate fiecărui judeţ în parte în 2012, făcută pe baza cifrelor puse la dispoziţia ECONOMICA.NET de Ministerul Finanţelor. Apar foarte mari discrepanţe între judeţe în ce priveşte aceste alocări. Diferenţele de sume per capita sunt de la dublu+ la simplu.
Ionut Tudorica - Dum, 14 apr. 2013, 21:19
HARTA JUDEŢELOR: Care dintre români au primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat în 2012

Cetăţeanul care a beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat a fost bucureşteanul, căruia i s-au întors din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. La polul opus s-au situat locuitorii judeţului vecin Ialomiţa, cărora li s-a alocat doar 1.104 lei de persoană.

După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.

Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri.

Nici Moldova nu s-a descurcat rău, cu excepţia judeţelor Neamţ (1.166lei/cap de locuitor) şi Galaţi (1.108 lei), care au „concurat” îndeaproape Ialomiţa.

În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. Dezastruoasă în unele cazuri. Afară de cele două judeţe din Moldova, aici sunt toate celelalte care au primit de la bugetul de stat sub 1.200 de lei pe cap de locuitor – Ialomiţa, Teleorman, Dolj şi Dâmboviţa. Nici celelalte n-au cunoscut o situaţie mult mai roză, obţinând venituri apropiate de 1.200 de lei pe capitaţie. 

Sursa banilor 

În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor. Din care 13,8 miliarde de lei – cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 14,9 miliarde de lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi 4,46 miliarde de lei care au fost subvenţii.

Impozitul pe venit este sursă de bani pentru bugetul de stat, parte a bugetului general consolidat. 71,5% din banii strânşi local din această sursă se întorc la local, potrivit legii.

Din TVA, bani care se duc tot la bugetul de stat, se finanţează la nivel local salariile profesorilor, indemnizaţiile de handicap şi alte cheltuieli sociale, afară de pensii, sănătate şi şomaj, care au bugete proprii. Mai important, din TVA se finanţează echilibrarea bugetelor locale şi drumurile judeţene. Sumele alocate se calculează funcţie de mai multe variabile, o importanţă deosebită având numărul de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.