Harta pârtiilor de schi din România. Câte pârtii noi au fost omologate anul acesta

Dacă doriţi să schiaţi şi în altă parte decât pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, atunci puteţi alege staţiunile din judeţele Harghita Gorj sau Bistriţa Năsăud. Aici au fost omologate noi pârtii. ECONOMICA.NET vă prezintă harta pârtiilor de schi din România, dar şi ce proeicte noi se află în derulare în cadrul programului Schi în România.
Andrada Ghira - lun, 17 dec. 2012, 22:04
Harta pârtiilor de schi din România. Câte pârtii noi au fost omologate anul acesta

România are 126 de km de pârtii de schi, iar o mică parte dintre ele nu sunt încă omologate. E mult, e puţin? România nu se poate compara cu ţări precum Elveţia, Austria, Franţa, Italia, unde s-au investit sute de milioane de euro în infrastructura turistică. Dacă ne uităm la cifre, doar staţiunea SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental din Austria are 279 km de pârtii de schi, Matterhorn Ski Paradise din Elveţia are 360 km de pârtii, iar Dolomiti Superski din Italia oferă turiştilor 1.200 km de pârtii diferite.

Nici Centrul European al Consumatorilor nu face comparaţie între România şi marile staţiuni din oraşele mai sus amintite. În ultima ediţie a raportului cu privire la staţiunile de schi din Europa, la fel ca şi în precedentele, se specifică faptul că „În România nu sunt staţiuni de schi comparabile cu cele din alte ţări, dar sunt câteva pârtii foarte bune”.

Dar ne putem raporta la vecinii noştri de la sud, care în ultimii ani atrag cu preţuri mici din ce în ce mai mulţi români nu doar pe litoral, ci şi în staţiunile montane. Bulgarii au peste 220 de km de pârtii, cu 100 km mai mult decât au staţiunile montane de la noi.     

La ora actuală, în România sunt 147 de pârtii de schi, de diferite lungimi, din care patru neomologate (pârtia Bucovina de la Suceviţa, judeţul Suceava, pârtia Teleschi 1300 de la Vulcan, judeţul Hunedoara şi două de la Vf. Şureanu, judeţul Alba – A1 şi A2), una este dezafectată – Cîrlibaba 2, Suceava, iar una este închisă – Teleschi Pricop din Borşa, Maramureş, arată datele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) la solicitarea ECONOMICA.NET.

MDRT a omologat noi pârtii de schi

În ultimii doi ani, MDRT a finalizat investiţii în nouă proiecte prin Programul naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”, cu o valoare totală de  61,4 milioane de euro. Investiţiile pentru alte nouă proiecte sunt în derulare, iar valoarea totală a contractelor de finanţare este de 216 milioane de euro, din care au fost efectuate plăţi în valoare totală de 64 milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut existau 131 de pârtii de schi. Iar vestea bună de anul acesta este că alte 15 noi pârtii de schi au fost omologate. Spre exemplu, în judeţul Prahova au fost omologate noi pârtii anul acesta. Este vorba de Lăptici 2 (900 m – medie), Drumul de vară varianta acces (398 m – medie) de la Sinaia. Alte trei pârtii din Masivul Bucegi au fost omologate de MDRT: Gondolă (150 m – uşoară), Valea cu Brazi (300 m – medie) şi Kalinderu 2 (1.050 m – medie).

În luna noiembrie a acestui an, au mai fost omologate şi trei pârtii din staţiunea Rânca, judeţul Gorj: Teleski M3 (300 m – uşoară), Teleski M4 (900 m – medie) şi Rânca 1 (860 m – medie), mai arată datele MDRT furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

Dintre cele două noi pârtii din judeţul Hunedoara, Râuşor (780 m – medie) şi Teleschi 1.300, a fost omologată doar prima.

Alte pârtii noi de schi omologate sunt: Veveriţa de la Vatra Dornei (780 m – medie), Trecătoarea Lupilor din Munţii Cindrel, judeţul Sibiu (512 m – medie), Cozla 1 (965 m- medie) de la Dealul Cozla, judeţul Neamţ, pârtia Tolvayos (480 m) din Pasul Tolvayos, judeţul Harghita, Casa Baraj (800 m – uşoară) din Munţii Semenic, judeţul Caraş-Severin şi Alpina Blazna (1.200 m – medie) din Munţii Rodnei, judeţul Bistriţa Năsăud.

Pârtiile A1 şi A2 din Vârful Şureanu, judeţul Alba nu au fost încă omologate.

Care este cea mai lungă şi cea mai scurtă pârtie din România

Cea mai lungă pârtie de schi din România este Drumul Roşu din Poiana Braşov, administrată de Primăria Braşov, şi care care o lungime de 4.752 de m şi un drag de dificultate uşor. Alte pârtii lungi sunt Sulinar – Poiana Braşov (3.394 m), Dealul Negru – Suceava (3.000 m), Drumul de vară – Sinaia (2.972 m) sau Lupului – Poiana Braşov (2.605 m). La polul opus, cea mai mică pârtie de schi din ţară este cea de la Moneasa, judeţul Arad, de doar 180 de m.

Citeşte mai jos în tabele care sunt investiţiile finalizate în ultimii doi ani şi care sunt proiectele în derulare.

Ce proiecte au fost finalizate în ultimii doi ani

Ce investiţii se află în derulare prin programul Schi în România

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...