Harta SRL D-urilor. Ce oraş a bătut capitala la numărul întreprinzătorilor debutanţi

Întreprinzătorii au înfiinţat peste 9.800 de SRL D-uri, dintre care mai funcţionează în jur de 9700. Bucureştiul nu mai este "capitala" societăţilor patronilor debutanţi.
Alina Stanciu - Dum, 01 sept. 2013, 21:09
Harta SRL D-urilor. Ce oraş a bătut capitala la numărul întreprinzătorilor debutanţi

Din 2011 şi până la finele acestei luni, în România s-au înfiinţat 9.883 de societăţi cu răspundere limitată – debutant (SRL-D), dintre care 116 au fost deja radiate, potrivit unui analize remise ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). La acestea se adaugă alte 251 de societăţi aflate în curs de înfiinţare şi probabil încă 460 pentru care s-au făcut rezervări de denumire şi sunt în termen. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau 5.693 de  SRL-D uri în funcţiune, ceea ce înseamnă o creştere de 71,5% în 2013 faţă de anul anterior.

Unde sunt cele mai multe întreprinderi de debutanţi 

Spre deosebire de anul trecut, în 2013 întreprinzătorii din Cluj au înfiinţat mai multe societăţi decât bucureştenii, astfel că oraşul din Transilvania a devenit polul afaceriştilor debutanţi. În Cluj funcţionează 1213 SRL-D uri, faţă de 1033 în capitală. Cu un an în urmă, Bucureştiul avea cele mai multe astfel de societăţi (607), comparativ cu Clujul unde existau 550 astfel de firme. După numărul de întreprinderi de debutanţi urmeză, conform celor mai recente date, Timiş (635), Braşov (387), Maramureş (380) şi Gaslaţi (370).

Radieri în creştere

Chiar dacă numărul societăţilor înfiinţate a crescut semnificativ de la un an la altul şi numărul radierilor este în creştere. Astfel, dacă anul trecut 40 de întreprinzători cu SRL au decis să îşi radieze firmele, anul acesta, numărul firmelor desfiinţate a ajuns la 116. Cele mai multe s-au radiat în Bucureşti (15), Cluj (10), Braşov şi Ilfov (câte 7). Au existat însă şi judeţe unde niciun întreprinzător debutant nu şi-a încheiat activitatea. Este vorba despre Alba, unde există 124 de SRL-D uri, Neamţ (104 srl-D), Dâmboviţa (99 de SRL-D) sau Ialomiţa (55  de SRL-D uri).

Ce fac întreprinzătorii debutanţi

Potrivit datelor ONRC, cele mai multe SRLD-uri au ca domeniu de activitate „întreţinerea şi repararea autovehiculelor ( 518 firme)”, „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (413)”, „restaurante” (372) şi „fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie (313).

Povestea SRL-D-urilor 

Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin intermediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, finanţări nerambursabile de câte 10.000 de euro pentru tinerii care îşi dezvoltă o afacere, iar firmele lor sunt înregistrate sub formă de SRL-D (societate cu răspundere limitată – debutant). Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant (să aibă până în 35 de ani), ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Cei care nu primesc finanţare se pot bucura însă de anumite facilităţi, printre care, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, sau scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului pentru înregistrarea firmei. De asemenea, deţinătorii de SRL D beneficiază de consiliere din partea oficiului teritorial din program.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex – Profitul net a scăzut cu 42%, la 165 milioane lei, în primul semestru din 2022
Chimcomplex – Profitul net a scăzut cu 42%, la 165 milioane lei, în primul semestru din 2022
Chimcomplex a raportat un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de euro) pentru primul semestru din acest an, în scădere cu 42% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, şi o cifră......
Ziua și recordul: nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România
Ziua și recordul: nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România
Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record de preț, după cel stabilit ieri: 2.750 de lei, ...
România, în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul doi din 2022 – Eurostat
România, în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul doi din 2022 – Eurostat
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene şi al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6% în trimestrul II din 2022, ...
BNR: Rata creditelor neperformante a coborât, la finele primului trimestru din 2022, la 3,31%
BNR: Rata creditelor neperformante a coborât, la finele primului trimestru din 2022, la 3,31%
Rata creditelor neperformante era, la finele primului trimestru din 2022, de 3,31%, faţă de 3,35% la sfârşitul anului ...