Haşotti şi Florin Georgescu propun o OUG ce obligă CA al TVR să adopte un program de redresare

Ministrul Culturii Puiu Haşotti şi ministrul Finanţelor Florin Georgescu propun o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) ce prevede obligaţia Consiliului de Administraţie al TVR să aprobe un plan de redresare economică a instituţiei.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 19:31
Haşotti şi Florin Georgescu propun o OUG ce obligă CA al TVR să adopte un program de redresare

Proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Culturii şi semnat de cei doi miniştri, prevede obligaţia ca, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune să aprobe un plan de redresare economică pentru plătirea în decurs de 6 luni a datoriilor fiscale, în condiţiile în care SRTV se confruntă cu numeroase dificultăţi financiare, iar neluarea unor măsuri de urgenţă poate conduce la imposibilitatea furnizării acestui serviciu.

Astfel, programul de redresare economică va cuprinde măsuri privind structura organizatorică a societăţii, precum şi restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a acesteia, în vederea plăţii în termen de 6 luni a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii.

Potrivit proiectului de OUG, la expirarea termenului prevăzut de şase luni, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune are obligaţia de a prezenta Parlamentului un raport cu privire la rezultatele programului de redresare.

Membrii CA al SRTv răspund în condiţiile legii, civil, penal sau administrativ pentru nerespectarea OUG, se mai spune în textul proiectului.

Noii membri ai CA ai SRTv au fost numiţi marţi de Parlament, după ce, pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general de atunci al Televiziunii Române, a fost demis de forul legislativ, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Tot marţi, Claudiu Săftoiu a fost desemnat preşedintele noului CA al TVR, însă el nu a putut fi validat de Parlament în funcţia de preşedinte director general al SRTV, din cauza lipsei cvorumului în plen.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se explică faptul că situaţia financiară dificilă a SRTV este rezultatul mai multor deficienţe: pierderile cumulate ale SRTv au ajuns la sfârşitul anului 2011 la suma de 481 de milioane de lei, datoriile restante la bugetul general consolidat erau la sfârşitul lui 2011 de 272,7 milioane de lei, existenţa altor obligaţii restante de 222,6 milioane de lei, cele mai importante fiind către UEFA Champions League, NBC Universal, EBU, Organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

De asemenea, se aminteşte că executarea datoriilor la bugetul de stat a fost suspendată pe o perioadă de 6 luni.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârşitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Ulterior, pe 20 iunie, surse oficiale au declarat MEDIAFAX că Executivul a decis deblocarea conturilor TVR, pe o perioadă de şase luni, prin hotărâre de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...