Havrileț, ANRE: Populația va primi 20% din energia electrică la prețul pieței libere, de la 1 ianuarie 2014

Populația va primi 20% din energia electrică la prețul pieței libere iar 80% din consum va fi facturat la preț reglementat, începând cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 11:00
Havrileț, ANRE: Populația va primi 20% din energia electrică la prețul pieței libere, de la 1 ianuarie 2014

De la 1 iulie 2013, populația primește 10% din energie la prețul pieței libere, iar pe factură a apărut o nouă categorie de consum, respectiv consumul de energie activă concurențială, care arată cantitatea de energie luată de pe piața liberă și prețul acesteia.

Măsura face parte din procesul de liberalizare totală a pieței de energie, care prevede creșterea graduală, până la 31 decembrie 2017, a cantității de energie la prețul pieței. Începând cu această dată, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii prețurile pe care le vor achita.

Potrivit lui Havrileț, pe parcursul anului viitor vor fi bifate două etape din acest calendar.

‘La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la prețul de pe piața liberă, iar la 1 iulie 2014 ponderea va crește la 30%. Acest lucru nu înseamnă neapărat și o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evoluția prețului pe piața liberă. De exemplu, acum, prețul pe piața liberă este doar un pic mai mare decât cel reglementat’, a explicat președintele ANRE.

Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, când 40% din energie va fi la prețul pieței, urmând ca la fiecare început de semestru ponderea să crească cu 10%.

Tariful componentei de piață concurențială (CPC) a fost introdus pentru prima dată la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii industriali. Din datele ANRE, în primele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la acești consumatori s-a constat o creștere de preț de aproximativ 1% față de situația în care s-ar fi menținut tariful reglementat pentru tot consumul.

Conform metodologiei elaborate de ANRE, tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziției de energie electrică exclusiv din piața concurențială, ‘cuprinde costurile cu achiziția energiei electrice din piețele competitive centralizate, precum și costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator (costuri de transport, sistem, distribuție, furnizare—n.r.)’ și este avizat de autoritatea competentă (ANRE).

Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie—31 decembrie 2013 tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piață concurențială (CPC) se aplică pentru 10%.

‘În condițiile în care, începând cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimăm că introducerea CPC va conduce la o creștere a prețului final la energia electrică mai mică de 0,5%’, au spus reprezentanții Autorității, într-un comunicat remis la începutul lunii septembrie.

‘Această modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE și are ca scop evitarea creșterii bruște și semnificative a prețurilor la consumatorii finali de energie electrică până la eliminarea completă a tarifelor reglementate, respectiv 31.12.2013 pentru consumatorii non-casnici și 31.12.2017 pentru cei casnici, în conformitate cu prevederile Memorandumului de înțelegere semnat de România’, se mai precizează în comunicatul ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Constructorul auto chinez Zeekr ia în calcul să fabrice mașini în Europa, pentru a evita astfel taxele vamale
Producătorul de automobile electrice Zeekr analizează posibilitatea de a produce vehicule la uzinele europene care au legătura cu firma mamă, conglomeratul chinez Geely, în ideea de a evita......
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel după 1967
Curtea Internaţională de Justiţie declară ilegale coloniile evreiești înființate în teritoriile palestiniene ocupate ...
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a calificat vineri drept "ilegale"coloniile ...
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național, din cauza unei defecțiuni
S.N. Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național ...
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 – eMAG
Comenziile de aparate de aer condiționat s-au dublat în primele șase luni din an față de aceeași perioadă din 2023 ...
Comenzile de aparate de aer condiţionat au crescut de peste două ori în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă ...