Havrileţ, ANRE: Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu pentru scumpirea energiei şi gazelor, dar acestea sunt preţurile de pe bursă

Preţurile finale la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabileşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotaţiile bursiere, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 12:47
Havrileţ, ANRE: Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu pentru scumpirea energiei şi gazelor, dar acestea sunt preţurile de pe bursă

El a fost întrebat cum răspunde acuzaţiilor aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie şi gaze din ultima perioadă.

‘Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de preţurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenţi să nu afectăm imparţialitatea’, a arătat Havrileţ.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Aceasta după ce, vineri, declarase că ‘nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici’.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat vineri la Bucureşti, a atras atenţia că reglementatorul trebuie să fie independent, conform legislaţiei europene.

‘Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare, nu doar în România, ci în orice ţară, este un element esenţial al legislaţiei energetice europene. Comisia monitorizează independenţa reală a autorităţilor de reglementare din toate ţările membre şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor naţional este complet independent’, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, independenţa reglementatorilor este esenţială pentru funcţionarea pieţelor.

‘Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entităţi, ci să fie independente, autonome, iar astfel pieţele vor funcţiona cum trebuie, fără interferenţe’, a continuat Canete.

La începutul lunii septembrie, Toma Petcu, ministrul Energiei a declarat că, în funcţie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activităţii ANRE ar putea fi preluată de Guvern.

‘Poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare’.

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.

În replică, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, i-a răspuns ministrului că acest lucru ar atrage automat o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât ar însemna încălcarea directivelor comunitare, care prevăd că reglementatorul este independent de orice entitate publică sau privată.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...