1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Havrileţ, ANRE: Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu maximum 1% de la 1 iulie

Preţul energiei electrice ar putea creşte cu cel mult 1% de la 1 iulie, când piaţa se va liberaliza cu încă 10%, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

11 mai, 2017 | Agerpres

'De la 1 iulie piaţa va fi liberalizată cu încă 10%, astfel că ar putea să existe anumite ajustări, dar sub 1% (în factura finală - n.r.). Deci considerăm că, practic, vom avea acelaşi preţ', a spus oficialul ANRE.

În prezent, populaţia consumă 80% energie din piaţa liberă şi 20% cu preţ reglementat, iar, de la 1 iulie, ponderea energiei din piaţa liberă va creşte la 90%. De la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată.

Totodată, Havrileţ a mai spus că pierderile distribuitorilor ca urmare a fenomenelor meteo extreme de la sfârşitul lunii aprilie, când sute de stâlpi au fost doborâţi de viscol şi ninsori, vor avea un impact nesemnificativ în factura populaţiei, dacă vor fi recunoscute de către ANRE.

'Aceste pagube trebuie să fie încadrate în categoria pagubelor înregistrate în urma unor condiţii extrem de grele, adică ei (distribuitorii - n.r.) să primească statutul de forţă majoră. Dacă acest statul va fi obţinut, suntem obligaţi să preluăm costul reparaţiilor în factura finală. Dar considerăm că nu sunt valori foarte mari, undeva sub 0,5% - 0,1%. Sunt valori foarte mici', a explicat oficialul ANRE, în cadrul conferinţei InvestEnergy.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO