Havrileţ, ANRE: Vom propune FMI o liberalizare timpurie a pieţei gazelor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune Fondului Monetar Internaţional (FMI) o liberalizare timpurie a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, având în vedere că preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul Energy Business Summit.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 10:52
Havrileţ, ANRE: Vom propune FMI o liberalizare timpurie a pieţei gazelor

‘Vom analiza, împreună cu FMI şi Banca Mondială, stadiul liberalizării pieţei gazelor şi vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că preţul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pieţele internaţionale şi de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi’, a spus Havrileţ.

În toamna anului trecut, preşedintele ANRE estima o scădere a preţului de producţie a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

În prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţie internă pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici este de 60 de lei pe MWh.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, efectuează o vizită în România în perioada 2 – 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

‘Misiunea FMI condusă de Reza Baqir, se va afla la Bucureşti în perioada 2 – 15 martie, pentru a realiza evaluarea anuală a economiei româneşti, în cadrul consultărilor pe Articolul IV’, se menţionează în comunicat.

Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociaţii de business, cu reprezentanţi ai mediului academic şi ai sistemului bancar.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

În prezent, România nu are în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...