Hellvig: Lucrăm la o lege care să reglementeze turismul în jurul Dunării şi în Deltă

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a anunţat, vineri seară, că la nivelul instituţiei pe care o conduce se lucrează la un proiect de lege care să reglementeze modalitatea de a face turism în jurul Dunării şi în Delta Dunării.
Economica.net - vin, 29 iun. 2012, 18:21
Hellvig: Lucrăm la o lege care să reglementeze turismul în jurul Dunării şi în Deltă

„La nivelul MDRT se lucrează la un proiect de lege care să reglementeze modalitatea de a face turism în jurul Dunării şi în Delta Dunării, pentru că vreau să reglementăm această situaţie. Nu vrem să ajungem la dezvoltări necontrolate cu precădere în Delta Dunării şi cred că este responsabilitatea noastră să facem în aşa fel încât ceea ce înseamnă Dunărea să beneficieze de un program special şi de o lege specială”, a spus Hellvig, la masa rotundă „Dunărea: Rinul Europei Centrale şi de Est sau Coridorul Verde al Europei?”, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării.

În opinia ministrului Dezvoltării, turismul reprezintă resursa cea mai ecologică de dezvoltare economică a unei naţiuni.

„Nu privesc turismul doar din perspectiva lucrurilor simple de care ne bucurăm fiecare dintre noi, ci privesc din perspectiva beneficiului pe care poate să îl aibă pentru economia naţională, pentru dezvoltarea economică a unei naţiuni. Turismul, din păcate, în România, a fost în ultimii 20 de ani inventat şi reinventrat, uitându-se de fiecare dată că nu trebuie să faci nimic altceva decât să promovezi ceea ce ai”, a precizat acesta.

Ca atare, a spus el, prioritar trebuie să fie turismul de nişă, respectiv turismul ecologic.

De asemenea, şeful de la Dezvoltare a atras atenţia că programele finanţate de minister trebuie să aibă în vedere dezvoltarea infrastructurii comunitare, luându-se în considerare accesul dificil în localităţile din zona Dunării şi Deltă.

„La nivel de dezvoltare, probabil că ştiţi cât de greu se face accesul în comunităţile locale aflate în jurul Dunării şi către Delta Dunării. Programele care trebuie să fie finanţate de MDRT trebuie să aibă ca şi componentă dezvoltarea infrastructurii comunitare, pentru că oamenii, pe de o parte, trebuie să aibă acces la interconectări, să aibă libertate de circulaţie şi, mai mult de atât, să poată dezvolta business-uri şi afaceri care să beneficieze de standarde din secolul XXI”, a arătat ministrul.

Hellvig i-a îndemnat atât pe reprezentanţii societăţii civile, cât şi pe reprezentanţii comunităţilor locale, să apeleze la fondurile europene pentru implementarea proiectelor lor, subliniind că se lucrează la descentralizarea şi simplificarea procedurilor pentru absorbţia banilor de la Uniunea Europeană.

„La nivel de finanţări, încurajez pe toată lumea – e adevărat că procesul a fost greoi – lucrăm la descentralizarea şi simplificarea procedurilor pentru absorbţia fondurilor europene şi vă spun că ţine doar de noi, dacă aveţi proiecte atât de la societatea civilă, cât şi de la nivel guvernamental, ca proiectele să fie finanţate de la UE. Bani sunt, ţine doar de noi să avem determinare”, a subliniat el.

De asemenea, ministrul Dezvoltării a mai spus că specialiştii MDRT lucrează şi la o strategie pentru dezvoltarea Dunării, care se doreşte a fi elaborată în parteneriat cu societatea civilă.

„La nivelul MDRT se lucrează la o strategie pentru dezvoltarea Dunării, la o strategie coerentă, o strategie pe care vrem să o facem cu dezbatere publică, să o elaborăm în parteneriat cu societatea civilă, cu organisme care sunt implicate şi pot fi implicate în dezvoltare a aceea ce înseamnă dezvoltarea regională a Dunării. Dunărea e o problemă care, poate, ar trebui tratată dintr-o perspectivă foarte simplă, a bunului simţ. A te raporta la Dunăre înseamnă a te raporta la ceva important: astăzi trăiesc foarte mulţi oameni în zona Dunării – dvs spuneaţi 85 de milioane, eu ştiu de 81 de milioane de oameni. Am avut această şansă dată să ne naştem în zona Dunării şi, din păcate, trebuie să o recunoaştem, cel puţin noi, românii, că nu am ştiut ce să facem cu acest dar”, a spus ministrul Dezvoltării şi Turismului.

„Dacă Germania şi Austria beneficiază din plin de faptul că sunt riverane Dunării, România a ratat zi de zi, an de an, obiective strategice legate de Dunăre. Cred că pentru noi, în perioada următoare, Dunărea trebuie să devină un obiectiv strategic naţional. Avem un instrument la dispoziţie de dezvoltare, care este Dunărea, şi, din păcate, am făcut foarte puţin pentru a valorifica această resursă naturală”, a atras atenţia Eduard Hellvig.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, au semnat, vineri seară, contractul de finanţare pentru „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube Water”.

‘Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube Water’ este derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, Axa Prioritară 2 ‘Utilizarea durabilă şi protecţia resurselor naturale şi a mediului şi promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră’.

Proiectul are ca scop modernizarea şi dezvoltarea programului integrat de măsurători calitative şi cantitative pe sectorul comun al fluviului Dunărea, de către România şi Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP....
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 ...