Hellvig: Nu cred că putem discuta despre suspendarea Programului Operaţional Regional

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, nu crede că se poate discuta despre suspendarea Programului Operaţional Regional (POR) şi susţine că toate carenţele identificate de autorităţile Comisiei Europene se referă la activitatea din perioada 2010-aprilie 2012.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 18:16
Hellvig: Nu cred că putem discuta despre suspendarea Programului Operaţional Regional

Referindu-se la „un document ce ar aparţine reprezentanţilor DG REGIO”, Ministerul transmite printr-un comunicat că, la ultima misiune de audit a Comisiei Europene, a fost prezentat un plan concret de acţiune pentru remedierea deficienţelor care ţin de sistemul de management şi control al Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR), estimând că măsurile stabilite în ultimele două luni la nivelul instituţiei vor conduce la evitarea unei eventuale suspendări a programului.

„Este important de subliniat că toate carenţele identificate de autorităţile Comisiei Europene se referă la activitatea POR din perioada 2010-aprilie 2012, aşadar înainte de preluarea mandatului de către actuala conducere a ministerului. Este regretabil că guvernările precedente au preferat să construiască săli de sport la sate, bazine de înot şi pârtii de schii amplasate în zone care nu dispun de cele mai elementare condiţii de accesibilitate, în loc să se preocupe de rezolvarea unor probleme atât de importante pentru dezvoltarea României, precum programele finanţate din fonduri europene”, afirmă Hellvig în comunicat.

Planul de acţiuni propus de minister include propuneri privin înfiinţarea în cadrul Autorităţii de Management a POR, începând cu luna august, a unei Unităţi de Verificare a Achiziţiilor Publice şi realizarea din partea Autorităţii Naţionale de Audit a unei noi misiuni de audit, după trei luni de funcţionare a acestei unităţi, care să confirme dacă noul sistem de management şi control al POR funcţionează în parametri normali.

„Numai după această perioadă, Autoritatea Naţională de Audit ar fi îndreptăţită legitim să propună Comisiei Europene o eventuală suspendare a plăţilor către POR”, arată ministerul.

Planul de acţiuni propus va fi discutat săptămâna viitoare cu Autoritatea Naţională de Audit, în cadrul unei şedinţe de conciliere.

Ministerul mai arată că, în perioada ianuarie-mai 2012, a aplicat un număr de 195 de corecţii financiare beneficiarilor de fonduri europene, prin POR. În paralel, Autoritatea Naţională de Audit a derulat o misiune care, pe un eşantion de 23 de contracte de achiziţie publică, a constatat şi a recomandat aplicarea de corecţii financiare pentru un număr de 11 beneficiari.

Reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri pentru creşterea absorbţiei de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia e „paralizată” în actualul context naţional

Nemulţumirile au fost transmise de către Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene) şi Angela Martinez-Sarasola, şefa Unităţii pentru România din cadrul acestui directorat, într-o discuţie avută, în urmă cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc.

Nemulţumirile au fost transmise, conform unui document oficial obţinut de MEDIAFAX, în contextul existenţei unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

„Cei doi oficiali au ţinut să menţioneze că actualul context naţional este foarte important, că în momentul de faţă s-a constatat o «paralizare» a administraţiei româneşti. Mai mult, au constatat o «eşuare» a implementării Planului de măsuri prioritare convenit pentru creşterea capacităţii de absorbţie, având în vedere că la nivel administrativ nu s-a progresat de o manieră satisfăcătoare. Mai mult, în opinia DG REGIO, deşi la nivel politic există voinţa necesară, la nivelul de execuţie autorităţile nu recunosc problemele sistemului şi refuză în fapt asistenţa instituţiilor financiare internaţionale. În general, atitudinea autorităţilor este aceea de a fi de acord cu recomandările pe care le face Comisia, fără însă a le aduce apoi la îndeplinire neapărat”, se arată în document.

Cu titlu de „remarcă generală”, directorul general al DG REGIO a arătat că, în privinţa implementării programelor operaţionale sectoriale, situaţia din România reprezintă „un element de îngrijorare deosebită” la nivelul Comisiei, din cauza capacităţii administrative extrem de slabe şi a deficienţelor constatate în funcţionarea sistemului de management şi control al fondurilor. În acest sens, s-a precizat că raportul Autorităţii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru două dintre cele patru programe evaluate (PO Regional şi POS Competitivitate), concluzia fiind aceea că sistemul de management şi control necesită îmbunătăţiri semnificative.

„A menţionat că respectivele concluzii ale Autorităţii de Audit nu vor putea să nu fie luate în seamă în decizia viitoare a Comisie. A amintit că un alt aspect pe care îl vor verifica auditorii DG REGIO se referă la cheltuielile deja efectuate şi că doar în condiţiile în care aceste aspecte (funcţionarea sistemului de management şi control, respectiv cheltuielile din trecut) vor fi evaluate în mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua plăţile pe programele pe care le gestionează, existând însă instrucţiuni politice foarte clare care reconfirmă obligaţia de la aplicare a suspendării / întreruperii atunci când sunt detectate deficienţe serioase ale sistemului de management şi control”, este avertismentul către Guvernul român inclus în document.

În ceea ce priveşte pregătirea viitoarei perioade de programare financiară, şefa Unităţii pentru România a atenţionat că nu există un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, arătând că lipseşte abordarea strategică şi viziunea asupra următoarei perioade. Oficialul UE recomandat o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autorităţilor de management, precum şi o mai bună colaborare interministerială.

În cazul discuţiilor avute cu autorităţile române privind achiziţiile publice, responsabila DG Regio s-a arătat dezamăgită de rezultatul acesteia, arătând că, după primele două reuniuni avute pe această temă la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat în România, în contextul în care achiziţiile publice reprezintă cea mai mare problemă la nivelul întregului sistem de management şi control.

Documentul mai relevă că directorul general al DG REGIO a transmis autorităţilor române că lor le revine rolul principal de a soluţiona problemele existente la nivel naţional şi că „acţiunile de lobby” la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.

Până la finalul acestei luni, DG REGIO intenţionează să ajungă la o concluzie finală în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de management şi control din România.

România nu mai trimite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru patru programe operaţionale începând cu 1 iulie şi până la o dată care urmează să fie decisă, interval în care Executivul comunitar va analiza dacă autorităţile române au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut.

Cele patru programe operaţionale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport şi de competitivitate.

În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăţilor către România pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească până la sfârşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...