HG privind Institutul Inimii Târgu Mureş intră săptămâna viitoare în discuţia Guvernului

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că proiectul de Hotărâre de Guvern privind Institutul Inimii de la Târgu Mureş nu este pe ordinea de zi a a şedinţei de marţi a Guvernului întrucât trebuie respectate cele zece zile de transperenţă, dar va fi discutat de Executiv săptămâna viitoare.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 13:00
HG privind Institutul Inimii Târgu Mureş intră săptămâna viitoare în discuţia Guvernului

Întrebat dacă va prezenta marţi în şedinţa de Guvern soluţiile pentru repornirea institutului din Târgu Mureş, Nicolăescu a răspuns: „Noi am pus pe site acest proiect de HG, dar dacă este să respectăm întru totul legea, nu poate să intre azi pe ordinea de zi, pentru că trebuie să respectăm minim zece zile de transparenţă, pentru că altfel se poate merge în instanţă şi se câştigă”.

El a arătat că, având în vedere că „problema” este una „delicată”, se preferă să se îndeplinească normal celor zece zile.

„Şi atunci va intra mai mult ca sigur săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Guvernului. Eu am avize luate, de exemplu, dar nu are rost să pun o problemă atât de serioasă sub semnul întrebării din partea cuiva care ar putea fi interesat în contestarea HG. E bine să fim prudenţi, e bine să fim atenţi şi e bine să lucrăm după lege”, a spus Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică în 31 mai proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, conducerea fiind asigurată de un manager şi un comitet director.

Personalul de specialitate medico-sanitar, de cercetare şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în actualul institut, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de structura nou creată, păstrându-şi drepturile salariale avute la data preluării.

Personalul tehnic-economic-administrativ şi de întreţinere va fi asigurat, prin redistribuire, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în funcţie de normativul de personal în vigoare.

Proiectul mai prevede că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse.

Patrimoniul pe care l-a avut institutul înaintea desfiinţării şi transferării către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş pe bază de protocol de predare-preluare, încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, se mai arată în proiect.

Ministerul Sănătăţii a lansat proiectul în dezbatere publică din 31 mai până la 30 iunie.

Victor Zota, coordonator naţional de transplant, declara pentru MEDIAFAX că nu înţelege nici acum de ce la Târgu Mureş nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.

„Nu ştiu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureş va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu a făcut nicio intervenţie de acest fel, deşi avea toate condiţiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din Bucureşti, cât şi cei din Târgu Mureş au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul”, a spus Zota.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara recent că, din datele sale, un număr de 55 de corduri – 20 în 2012 şi 35 în acest an – au fost irosite după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...