Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”

Hiarom Invest, companie cu capital autohton care realizează macarale personalizate, suprastructuri și echipamente pentru construcții feroviare, investește în generarea de energie, reducerea consumului și transport „verde”.
Robert Stan - Dum, 25 sept. 2022, 21:38
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe

Companie 100% românească, având afaceri în domeniul suprastructurilor, al macaralelor personalizate și al echipamentelor pentru construcții feroviare, Hiarom Invest a investit o parte din profitul realizat în producția de energie verde, și transport nepoluant.

Începând din vara lui 2021, Hiarom Invest a demarat un ambițios plan de reducere a amprentei de carbon. Mai puțin obișnuit în sectorul companiilor care produc utilaje grele, acest plan a vizat inițial producția de energie prin plasarea de panouri fotovoltaice pe plafonul sediului din Dragomirești Vale, Ilfov.

Conform directorului general al companiei, Cătălin Dragomir, investițiile în producția de energie verde au demarat în 2021 cu un proiect de 50 kW, însă acesta a fost ulterior completat cu o a doua etapă care a dus puterea generată de panouri la 160 kW.

„Pot dezvălui că nu ne vom opri aici”, susține șeful Hiarom Invest, explicând și că producția proprie de energie acoperă „cam 70% din consum. De fapt, în lunile de vară acoperă 100% pentru că ziua injectăm energia excedentară în rețea și o refolosim seara. În general injectăm de două ori mai mult de cât luăm din rețea. Suntem prosumatori din noiembrie 2021”.

Cât despre planurile de viitor, Cătălin Dragomir menționează ambiția sa de a ajunge „la panouri cu o putere instalată de 300 kW pe acoperișul sediului nostru. Însă această fază o doresc implementată cu ajutorul statului sau cu fonduri europene (n.n. – investiția de până acum a fost realizată din fonduri proprii). Între timp suntem în derularea unei achiziții de teren în apropierea sediului unde am în plan să construim un parc fotovoltaic de 0,5 MWh”.

Pe lângă producția de energie verde, Hiarom Invest a investit recent într-o clădire  nouă care, în ciuda faptului că ascunde – pe lângă birouri de inginerie, proiectare și vânzări -, hale de producție, a fost realizată după un proiect menit să reducă pe cât posibil amprenta de carbon. Asta a implicat fațade realizate din panouri tip sandwich cu vată bazaltică, tâmplărie din aluminiu cu protecție termică și chiar jaluzele din aluminiu pentru a reflecta cât mai mult radiația solară. „Aceste detalii, aparent insignifiante, ne-au ajutat să menținem o temperatură constantă atât vara cât și iarna, fără un consum excesiv de energie”, notează Cătălin Dragomir.

Acesta menționează că „în acest an sistemul a stopat emiterea a 40.000 kg de CO2, echivalentul a 1.166 de copaci” și că, odată cu demararea investițiilor în producția de energie verde, compania și-a schimbat obiceiurile de consum încercând să utilizeze energie preponderent în orele în care producția acesteia prin panourile fotovoltaice este la cote cât mai înalte.

În afara investițiilor derulate pentru instalația fotovoltaică, planul de reducere a amprentei de carbon în procesul de producție implică realizarea, în următorii ani, a unui sistem de încălzire cu pompe de căldură aer/apă, precum și convertirea cabinei pentru vopsit de pe gaz pe panouri radiante alimentate cu electricitatea generată de panourile proprii.

Un alt pas al acestei companii românești care, conform directorului său, își dorește să fie „una dintre companiile deschizătoare de drumuri în privința reducerii amprentei de carbon”, este schimbarea flotei de vehicule cu mașini electrice.

Într-o primă fază, Hiarom Invest a achiziționat nouă vehicule 100% electrice, însă în viitorul apropiat numărul acestora va crește și flota va fi completată cu mașini hibrid.

„Îmi doresc să schimbăm toată flota, inclusiv mașinile pentru zona de service și vânzări. E un test pentru că ei fac cele mai lungi drumuri. Urmează să facem un experiment cu un Volkswagen ID.3 100% electric și un Ford Puma Hybrid produs în România. De aceea am comandat următoarele mașini așa. Nu prea cred în tehnologia hibrid. Cred că beneficiezi de două tehnologii, însă niciuna la adevăratul ei potențial”, mărturisește Cătălin Dragomir, directorul general Hiarom Invest.

Este important de menționat că încărcarea mașinilor electrice din flotă este realizată la sediul firmei prin cele 11 stații de încărcare la care pot fi alimentate simultan 12 mașini.

Conform șefului Hiarom Invest, „în această perioadă de vară ne alimentăm mașinile electrice ale companiei și ne asigurăm consumul, economisind energie pe care altfel am fi cheltuit lunar 4.000 – 5.000 de euro. În plus, primim ceva bani și pentru energia trimisă în rețea”.

Hiarom Invest realizează material rulant, suprastructuri și macarale personalizate în funcție de solicitările clienților. Printre cele mai spectaculoase proiecte realizate de această companie românească se numără macarale pentru porturile din Mangalia și Varna, dar și utilaje specializate care acum lucrează la proiectul-mamut Grand Paris Express care are ca scop realizarea unei rețele de transport rapid și autonom în jurul capitalei Franței.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...