Hidroelectrica a câştigat la tribunal şi procesul cu Energy Holding, cel mai cunoscut dintre „băieţii deştepţi”

Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Euro Insol si Hidroelectrica in cererea formulata de Energy Holding, prin care si acest trader solicita despagubiri de la Hidroelectrica pentru denuntarea contractului de vanzare energie de catre administratorul judiciar Euro Insol, se arată într-un comunicat al Euro Insol
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 08:07
Hidroelectrica a câştigat la tribunal şi procesul cu Energy Holding, cel mai cunoscut dintre

Reamintim ca actiuni in despagubire au formulat si traderii de energie Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, fiind de asemenea respinse de Tribunalul Bucuresti, se arată în comunicat.

„Prin sentinta civila pronuntata miercuri, 12.10.2016 de Tribunalul Bucuresti in dosarul 22062/3/2013 instanta a respins actiunea in despagubiri introdusa de Energy Holding si a obligat-o si la plata cheltuielilor de judecata catre Hidroelectrica in suma de 168.952,24 lei onorarii avocatiale si de expert. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despagubiri pentru denuntare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro).
Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa administratorul judiciar Euro INSOL a denuntat contractul de vanzare cumparare energie electrica nr. 33CE/14.01.2004 incheiat intre Hidroelectrica si Energy Holding. Energy Holding a contestat in fata instantei masura denuntarii, contestatia sa impotriva denuntarii contractului fiind irevocabil respinsa in dosarul 29713/3/2012″, se arată în comunicat.

„Derularea contractului 33CE/14.01.2004 incheiat cu Energy Holding a insemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de 1.441.038.270 lei, doar pentru perioada 2006 – 31 mai 2012. Evident, in mod corelativ, aceasta pierdere pentru Hidroelectrica s-a tradus in profit pentru Energy Holding.

La deschiderea procedurii insolventei in iunie 2012 Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie din Romania, avand datorii record de 4,3 miliarde de lei, pierderi de 170 de milioane de Euro acumulate în anii 2011 — 2012 și un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei.

Masurile luate de administratorul judiciar Euro INSOL – intre care si denuntarea contractului incheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding – au transformat Hidroelectrica in cea mai profitabila companie din Romania, aceasta ajungand de la pierderi de 700 de milioane de lei în 2011 — 2012, la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,110 miliarde de lei în 2015, pentru 2016 fiind previzionat un profit de 1,4 miliarde lei.
Doar din disponibilizarea cantitatii de energie din contractul Hidro-Energy Holding, Euro INSOL a generat pentru Hidroelectrica in patru ani de zile (august 2012 – august 2016) venituri suplimentare de peste 600.000.000 lei”, mai spun cei de la Euro Insol.

„Chiar daca Hidroelectrica a iesit din insolventa la 21 iunie 2016, procesele cu baietii destepti continua. Ieri, Tribunalul Bucuresti a solutionat ultima actiune din cele 75 de contestatii si cereri formulate de traderii de energie in toamna anului 2012, dupa denuntarea de catre Euro INSOL a contractelor de furnizare energie electrica si refuzul de a recunoaste si plati daune cerute de baietii destepti si care se ridicau la peste 600 milioane Euro. In octombrie si noiembrie Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa solutioneze mai multe recursuri ale traderilor dupa ce au pierdut in fond la Tribunal. Dupa ce au pierdut in fata instantelor de drept comun din Romania, baietii destepti au deschis mai multe litigii arbitrale impotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris si Washington, cu termene de solutionare octombrie – decembrie 2016. Asta arata miza extraordinara a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut in perioada 2006 – 2012 peste 1 miliard de Euro si urma sa piarda inca pe atat pana in 2018 – 2019 cand urmau sa expire aceste contracte” a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, Zamfirescu Racoti & Partners si Dragne & Asociatii, iar Energy Holding a fost aparata de Tuca, Zbarcea si Asociatii.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...