Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere a Lacului Gura Apelor

Hidroelectrica a finalizat pe 16 august 2021 procedura de umplere la cota NNR (nivel normal de retenție) – 1072,5 mdm a Lacului Gura Apelor, aparținând AHE Râul Mare Retezat, Sucursala Hațeg, precum și la inaugurarea obiectivului, care – cu această ocazie, a fost dat în exploatare în parametrii inițial proiectați, informează compania prin intermediul unui comunicat.
Ion Dobreanu - lun, 16 aug. 2021, 21:48
Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere a Lacului Gura Apelor

Lucrările,începute în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepția finală a fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltrații în exces în zona versantului stâng și a necesității finalizării drumului de contur. Ulterior efectuării unor operațiuni de injecție de beton și consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranței, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepția finală.

Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare și cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicități favorabile.

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat astăzi în prezența conducerii centrale și locale a Hidroelectrica S.A., alături de autoritățile județului Hunedoara, prefect, reprezentanți ai parlamentului și cultelor religioase etc.

”Scriem astăzi o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut și a deciziilor complet asumate. Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potențialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenușăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialiști și în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiție pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, și care a trecut deja de fazele inițiale ale achiziției”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidoelectrica.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcția înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniți din carierele din zonă, precum și un milion de metri cubi de pământ. Construcția, înaltă de 160 de metri, este așezată pe o bază lată de 560 de metri și se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetica Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW și o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanții nordici ai Munților Retezat și care funcționează ca un veritabil castel de ape naturale.

Amenajarea influențează pozitiv folosințele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Șes, Râul Mare și Lăpușnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...