Hidroelectrica a lansat licitaţia publică pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru

Hidroelectrica a lansat licitaţia publică internaţională pentru proiectul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), valoarea estimată a lucrărilor fiind de 75 de milioane de euro, informează, luni, compania.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 10:10
Hidroelectrica a lansat licitaţia publică pentru retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru

‘Pe 16 mai a.c., Hidroelectrica a transmis spre verificare Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentaţia de atribuire pentru procesul de licitaţie al proiectului ‘Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida)’. Valoarea estimată a proiectului este de 75 milioane euro şi se va realiza pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului. Contractul propune retehnologizarea celor şase hidroagregate ce însumează o putere instalată de 210 MW. Prin utilizarea volumului impresionant al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, nu mai puţin de 1,23 miliarde de metri cubi de apă (a doua acumulare din ţară după Porţile de Fier I, cu un volum de 2,5 miliarde metri cubi), CHE Stejaru injectează în Sistemul Energetic Naţional în medie 435 GWh anual’, menţionează Hidroelectrica.

Compania se aşteaptă ca, până la finele lunii octombrie 2014, să finalizeze procesul de licitaţie şi să atribuie contractul de retehnologizare a primei hidrocentrale de mare putere din România.

În luna martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finanţare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru proiectul Stejaru, deoarece instituţia a întârziat foarte mult în privinţa deciziei privind eliberarea sumelor necesare derulării contractului.

Astfel, Hidroelectrica a pregătit documentaţia de atribuire a proiectului în conformitate cu OUG 34/ 2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, urmând ca finanţarea acestuia să fie asigurată din surse proprii.

Odată cu validarea documentaţiei de către ANRMAP, Hidroelectrica lansează în mod public licitaţia pentru proiectul Stejaru, cu publicare în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).

Hidroelectrica a informat deja peste 300 de companii din întreaga lume care activează în domeniul hidroenergetic despre intenţia lansării proiectului Stejaru, feed-back-ul primit arătând interesul major de care se bucură acest proiect pe plan intern şi internaţional, mai spune compania.

Hidroagregatele Hidrocentralei Stejaru au fost puse în funcţiune în perioada 1960 – 1962, depăşind cu mult durata normală de viaţă, respectiv 22 de ani.

‘Uzura fizică şi morală impun o retehnologizare complexă prin reproiectarea tuturor sistemelor şi aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat în prezent pe plan internaţional. Totodată, exploatarea centralei se va face în condiţii de siguranţă’, afirmă Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...