Hidroelectrica a primit cinci oferte pentru intermedierea listării la bursă

Hidroelectrica a primit cinci oferte pentru intermedierea procesului de listare la bursă, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 12:28
Hidroelectrica a primit cinci oferte pentru intermedierea listării la bursă

Cei cinci ofertanţi sunt sindicatul format din Alpha Finance Romania SA, Alpha Bank Romania SA, Deutsche Bank – Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest SA, SSIF Broker SA, Unicredit Bank Austria AG; consorţiul format din Erste Group Bank AG (manager de sindicat), Goldman Sachs International, Banca Comercială Română SA; sindicatul format din BRD Groupe Societe Generale (manager de sindicat), Societe Generale şi JP Morgan Securities plc; asocierea Citigroup Markets Limited, Wood & Company Financial Services a.s. – NBG Securities Romania SA – NBG Securities SA, Swiss Capital SA, BT Securities SA şi sindicatul de intermediere format din Raiffeisen Capital & Investment SA (manager de sindicat) şi Morgan Stanley & Co. International plc.

‘Comisia comună, numită din partea Departamentului pentru Energie şi Hidroelectrica SA, va proceda la deschiderea ofertelor la ora precizată în anunţ, în prezenţa reprezentanţilor ofertanţilor care doresc să participe, în perioada următoare urmând a se realiza evaluarea acestora’, se precizează în comunicat.

Ofertele au putut fi depuse până luni la ora 12.00, iar deschiderea ofertelor a fost programată pentru ora 13.00.
Statul va scoate la vânzare în iunie 2014 un pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica şi 51% din acţiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfăşura după modelul listării Romgaz din noiembrie 2013, cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti şi cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra. Privatizarea Hidroelectrica se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, în două etape.

În primă fază, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74%, cu acordarea dreptului de preferinţă de subscriere, la preţul de vânzare a acţiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acţiuni, acţionarilor privaţi existenţi ai Hidroelectrica. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care deţine acum 20% din companie, şi care are dreptul să achiziţioneze un pachet de 3,74% pentru a-şi menţine această participaţie.

Al doilea pas este iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a unui pachet de acţiuni nou emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social, la care se adaugă acţiunile rămase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferinţă de către Fondul Proprietatea.

Salariaţii, membrii Consiliului de Administraţie şi pensionarii cu ultimul loc de muncă la Hidroelectrica, au dreptul să achiziţioneze un pachet de până la 10% din totalul acţiunilor nou emise, în perioada derulării ofertei publice primare de acţiuni.

‘Oferta publică primară de acţiuni se derulează printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiţii financiare’, se mai arată în document.

‘Intermediarul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 şi admiterii la tranzacţionare a acţiunilor societăţii comerciale şi va efectua, dar fără a se limita la: a) analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare şi de mediu, propuneri de modalităţi de soluţionare, în scopul reglementării şi/sau implementării unor măsuri speciale menite să asigure derularea corespunzătoare a procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor acesteia; b) evaluarea Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. Bucureşti pentru a fi avută în vedere la recomandarea unui preţ de ofertă, a unui mecanism de determinare a preţului de vânzare a acţiunilor şi/sau a unui preţ de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de vânzare a acţiunilor’, potrivit strategiei de privatizare.

Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de această privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectaţi de Departamentul pentru Energie.

În vederea implementării strategiei de privatizare, vor fi constituite două comisii: una de coordonare a procesului de privatizare şi una de pregătire şi monitorizare a procesului. Ele vor fi alcătuite din reprezentanţi ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finanţelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica şi ai Fondului Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...