Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă pe 11 mai, când se vor judeca ultimele două contestaţii – Borza

Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă pe data de 11 mai, când se vor judeca ultimele două contestaţii depuse de Energy Holding şi de Alpiq Romenergie, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 15:01
Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă pe 11 mai, când se vor judeca ultimele două contestaţii - Borza

‘Dacă ne judecăm la termen, Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă chiar pe 11 mai, când se vor judeca ultimele două contestaţii, cele ale Energy Holding şi Alpiq Romenergie’, a susţinut Borza.

Potrivit acestuia, Alpiq Romindustries, celălalt mare trader de energie care a contestat intrarea în insolvenţă, a pierdut în decurs de o lună două procese prin care cerea despăgubiri de aproape un miliard de lei.

Hidroelectrica a câştigat două procese cu Alpiq Romindustries şi Elsid Titu, care solicitau despăgubiri de circa 400 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

‘Hidroelectrica a avut din nou câştig de cauză în litigiile cu băieţii deştepţi, fiind respinsă şi acţiunea în despăgubiri formulată împotriva companiei de către Alpiq Romindustries pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare a energiei electrice. Alpiq Romindustries este unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunţate de către Euro Insol după deschiderea procedurii insolvenţei. Prin sentinţa 2841 pronunţată miercuri 20 aprilie 2016 de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 22371/3/2013, a fost respinsă ca neîntemeiată cererea Alpiq Romindustries de acordare a unor despăgubiri de 398 milioane lei pentru denunţarea de către administratorul judiciar Euro Insol a contractului nr. 39CE/29.11.2004’, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, traderul de energie a fost obligat şi la suportarea cheltuielilor de judecată în sumă de 91.052 lei, reprezentând onorariile avocaţilor şi experţilor.

‘Amintim că acest trader de energie a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica în luna februarie, când, prin sentinţa 1040 din 12 februarie 2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527 milioane lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologica din 2011 – 2012. Contractul cu Alpiq Romindustries a generat doar în perioada 2006 – 31 mai 2012 o pierdere de 422 milioane lei, astfel cum a constatat administratorul judiciar Euro Insol în Raportul privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a societăţii. Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei’, menţionează sursa citată.

Hidroelectrica a câştigat şi procesul cu producătorul de electrozi siderurgici Elsid S.A. Titu, care a solicitat la deschiderea procedurii despăgubiri în cuantum de 13 milioane lei pentru diminuarea cantităţii de energie livrată în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 ‘datorită aplicării clauzei de forţă majoră’.

‘Menţionăm că Elsid a avut cel mai avantajos contract de vânzare-cumpărare energie încheiat de băieţii deştepţi cu Hidroelectrica. Mai concret, preţul plătit de Elsid în 2012 pe 1 MWh era de 103 lei, în timp ce preţul de cost al Hidroelectrica pe 1 MWh era de 184 lei, iar preţul de vânzare în piaţă era de peste 220 lei. Prin sentinţa civilă nr. 2842/20.04.2016 pronunţată în rejudecare de către Tribunalul Bucureşti în dosarul 36861/3/2012, contestaţia formulată de Elsid împotriva refuzului Euro Insol de a înscrie creanţa de 13 milioane lei în Tabelul preliminar de creanţe al Hidroelectrica, a fost respinsă ca neîntemeiată, Elsid fiind obligată să plătească şi cheltuielile de judecată în sumă de 61.535 lei, reprezentând onorarii avocaţi şi experţi’, se mai spune în comunicat.

Hidroelectrica se află în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...