Hidroelectrica, din nou profit net uriaș, 760 de milioane de lei în doar trei luni, cu 76% mai mare

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele trei luni ani ale acestui an creșteri substanțiale ale afacerilor și profitului, în condițiile în care nu a mai avut obligații de vânzare a energiei la preț plafonat, așa cum a trebuit să facă anul trecut, când exista piață reglementată. A crescut și prețul, și cantitatea de energie vândută.
Mihai Nicuţ - lun, 17 mai 2021, 11:23
Hidroelectrica, din nou profit net uriaș, 760 de milioane de lei în doar trei luni, cu 76% mai mare

Rezultatele Hidroelectrica apar în raportul trimestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar al companiei. Cităm:
“Potrivit conducerii, în primele trei luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1.418,1 milioane Lei, în creștere cu 67,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane Lei, în creștere cu 80,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 888,5 milioane Lei, în creștere cu 90,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 895,7 milioane Lei, în creștere cu 83,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 759,5 milioane ei, în creștere cu 76,5% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Vânzările de energie au crescut, la fel și prețurile

Cităm în continuare din raportul FP:
“În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 4,74 TWh, în creștere cu 32,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 4,50 TWh, în creștere cu 38,0% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh în creștere cu 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut”, scrie în raportul FP.

Citește și:

Hidroeletrica a bugetat instalarea a 25 de stații de încărcare pentru mașini electrice în acest an

Cheltuieli mai mari cu taxa pe apă

“Ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, în primele trei luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 149,0 milioane Lei, în creștere de la 69,6 milioane Lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent”, se arată în raport. Amintim că, potrivit ultimelor modificări legislative, toți producătorii de energie hidro au obligația să plătească o taxă pe apa uzinată, în cuantum de 33 de lei/MWh.

Citește și:

Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Compania a înregistrat în 2020 un profit net de 1,45 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Lira turcească a scăzut abrupt după ce Banca Centrală a redus în mod surprinzător rata dobânzii de referință
Lira turcească a scăzut abrupt după ce Banca Centrală a redus în mod surprinzător rata dobânzii de referință
Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus neaşteptat rata dobânzii, în pofida deteriorării perspectivelor privind inflaţia, iar lira turcească s-a depreciat la un nivel record, transmit Reuters......
eMAG își deschide un showroom la Buzău
eMAG își deschide un showroom la Buzău
eMAG a anunțat joi că inaugurează primul său showroom din Buzău, în incinta Shopping City. Aici, clienții vor beneficia ...
Automobile Dacia oprește din nou producția. Criza semiconductorilor a stopat uzina 33 de zile în 2021
Automobile Dacia oprește din nou producția. Criza semiconductorilor a stopat uzina 33 de zile în 2021
Uzina Automobile Dacia din Mioveni se va opri temporar, din nou, pe 27 și 28 septembrie. Numărul de zile în care activitatea ...
ASBIS Romania devine distribuitor oficial al produselor SteelSeries
ASBIS Romania devine distribuitor oficial al produselor SteelSeries
SteelSeries, liderul mondial pe piața de periferice pentru gaming și eSports, a intrat în portofoliul de mărci distribuite ...