1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Hidroelectrica iese din forţă majoră în două săptămâni. Urmează tăierea salariilor

Până la jumătatea lui noiembrie, Hidroelectrica va renunţa la forţa majoră şi va începe să-şi crească cantităţile de energie livrate pe piaţă. Tot în noiembrie se vor purta negocieri dure cu sindicatul pentru diminuarea fondului de salarii

31 oct, 2012 | | ECONOMICA.net

Hidroelectrica va ieşi din forţa majoră până la data de 15 ale lunii noiembrie, compania urmând să revină treptat la livrările de energie obişnuite către consumatori care, din august, sunt diminuate la jumătate, a spus, pentru ECONOMICA.NET, administratorul judicar al companiei Remus Borza. „Categoric vom ieşi din forţa majoră în noiembrie, cel mai probabil până la jumătatea lunii. Deşi vom începe să mărim livrările de energie, asta nu înseamnă că gradul de umplere al lacurilor este optim. Trebuie să plouă trei ani de acum încolo, la un regim pluviometric normal, ca să să refacă nivelul de apă din lacuri pentru că  acum toate ploile se duc direct în refacerea pânzei freatice” a arătat Borza.

Din cauza secetei extreme din acest an, Hidroelectrica a decretat forţă majoră în august şi şi-a înjumătăţit livrările pentru toate categoriile de clienţi. Pe piaţă a apărut un deficit de energie care a trebuit să fie compensat de capacităţile termo.

Hidroelectrica este şi în insolvenţă din mai însă ieşirea din această stare nu poate fi încă prevăzută.

Dacă pentru Hidroelectrica această lună se anunţă una ceva mai bună, pentru salariaţi este una dintre cele mai proaste. De azi, administratorul judiciar începe negocierile cu sindicatul pentru diminuarea fondului de salarii.

Angajaţii Hidroelectrica sunt foarte bine plătiţi. Potrivit raportului EuroInsol referitor la cauzele insolvenţei Hidroelectrica, ei beneficiază de un contract de muncă generos,  şi au gratuităţi la foarte multe alte lucruri. Au o mulţime de sporuri şi prime, curent gratuit şi prime uriaşe de relocare. În cazuri particulare, un şofer poate primi şi 10.000 de lei pe lună.

Vezi, pe larg, ce beneficii au salariaţii Hidroelectrica

Scopul administratorului este foarte clar. „Noi vrem diminuarea fondului de salarii. Avem opţiunea s-o facem prin disponibilizări, prin diminuarea unor prime şi beneficii suplimentare ale angajaţilor sau prin ceva combinat.  Că se va face, e cert, acum depinde cât de flexibil e sindicatul”, a mai precizat Borza.

În urmă cu o lună, Borza spunea, tot pentru ECONOMICA.NET, că între 5 şi 10% din angajaţii TESA vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului fără nicun fel de pachet compensatoriu. Aceasta ar însemna circa 220 de angajaţi.

Lipsă de cerere pentru cel mai ieftin curent

Totuşi, se pare că Hidroelectrica are probleme în a vinde pe piaţă energia la preţurile pe care le solicită. Ieri, compania ar fi trebuit să încheie, pe piaţa contractelor bilaterale de pe OPCOM, contracte pentru şase pachete de energie electrică, la un preţ de cel puţin 220 de lei MWh, dar nu a încheiat decât două, cu GdF Suez şi E On. Asta în condiţiile în care preţul solicitat era printre cele mai mici din ultima perioadă. Licitaţii mai au loc şi azi, mâine, vineri şi luni. În total, Hidroelectrica vrea să vândă 1,7 TWh de electricitate, în bandă, cu livrare anul viitor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO