Hidroelectrica negociază vineri contractul cu EFT, urmează Alro şi Alpiq săptămâna viitoare

Administratorii Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, vor avea vineri negocieri privind contractul de achiziţie a energiei cu reprezentanţii firmei EFT, urmând ca săptămâna viitoare să aibă discuţii cu Alro Slatina, Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 16:32
Hidroelectrica negociază vineri contractul cu EFT, urmează Alro şi Alpiq săptămâna viitoare

„Este vorba de asigurarea legalităţii contractelor (…). Aceste contracte, sau prelungirile lor, ocolesc regulile legale. (…) Înainte de stoparea unilaterală dăm ocazia unei ajustări bilaterale, amiabile, a problemelor din aceste contracte. Este necesar să ajungem la o concluzie în timp cât mai scurt”, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Vulpescu a adăugat că beneficiarii acordurilor directe cu Hidroelectrica cumpără energia la preţurile de anul trecut, întrucât în acest an nu au dorit să negocieze tarifele decât în anumite condiţii.

„Ei plătesc energia la preţuri aferente anului 2011 şi nu au dorit să negocieze până acum decât dacă li s-ar fi garantat un preţ fix în lei pe tot anul 2012”, a spus Vulpescu, adăugând că preţul cerut era „mult inferior” celui de pe OPCOM.

El a adăugat că legislaţia prevede încă din 2006-2007 că energia disponibilă a producătorilor trebuia vândută exclusiv prin bursa de profil OPCOM.

Firma EFT este controlată integral de compania daneză EFT Holdings. Alro este deţinut de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki.

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt fostele Ehol Distribution şi Buzmann Industries, firme înfiinţate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu şi preluate de grupul elveţian Alpiq.

Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte cu Hidroelectrica sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galaţi (185,46 milioane lei), EFT România (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) şi Electromagnetica (124,95 milioane lei).

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a anunţat recent că vrea să găsească soluţii amiabile privind contractele directe de vânzare a energiei, urmând să iniţieze în iulie discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Hidroelectrica a reziliat anul trecut contractele directe cu Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov, iar Luxten a renunţat la contractul cu Hidroelectrica.

În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica a denunţat contractul cu Euro-P.E.C. Galaţi, din cauza datoriilor, în valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producător de energie din România.

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...