Hidroelectrica: Noul termen de finalizare a negocierilor contractelor bilaterale este luna martie

Noul termen pentru finalizarea negocierilor în cazul contractelor bilaterale de vânzare a energiei de către Hidroelectrica este sfârşitul lunii martie, dar deocamdată niciunul dintre beneficiari nu a acceptat reducerea duratei acordurilor, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Zachia.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 14:46
Hidroelectrica: Noul termen de finalizare a negocierilor contractelor bilaterale este luna martie

„Am toată încrederea că negocierile se vor finaliza până la finele lunii martie”, a afirmat Zachia.

Hidroelectrica a iniţiat, la 1 decembrie, negocieri cu toţi beneficiarii de acorduri directe de achiziţie a electricităţii în vederea majorării preţurilor de vânzare, a reducerii cantităţilor de electricitate şi a duratei contractelor.

Acordurile au fost semnate între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Negocierile vizează creşterea preţurilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea cantităţilor şi a duratei contractelor.

Potrivit lui Zachia, în urma negocierilor cu beneficiarii, Hidroelectrica a obţinut creşterea în medie cu 20% a preţului energiei, precum şi reducerea cantităţilor cu procentaje cuprinse între 10%-20%.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost cerute autorităţilor române de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Termenul stabilit de FMI a fost 15 februarie, dar până la acea dată autorităţile nu au finalizat discuţiile. Drept urmare, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroeletrica, a transmis Ministerului Justiţiei documentele pentru analiză în vederea anulării contractelor.

Săptămâna trecută, contractele bilaterale din energie au fost evaluate de către Ministerul Justiţiei în prezenţa premierului Mihai Răzvan Ungureanu, iar ministerul continuă proces de evaluare, a declarat.

„Renegocierile acestor contracte nu se făceau oricum, nu era neaparat să scrie asta în acord cu FMI. Noi facem asta anual, pe baza clauzelor contractuale cu clienţii”, a adăugat Zachia.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate „la primul termen posibil”.

Benecifiarii contracteleor directe erau în 2010 producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...