1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Hidroelectrica scoate la vânzare energie pe bursă. Vezi preţurile

Compania vinde pe bursă 7 GWh de energie livrată în vârf la un preţ de pornire de 190 de lei/MWh, sub media pieţei. Preţul de adjudecare al licitaţiei ar putea fi, totuşi, mult mai mare, dat fiind interesul pieţei pentru energia hidro

25 iul, 2012 | | ECONOMICA.net
(update 25 iul, 2012 14:32) Ponta: S-au reziliat toate contractele bilaterale ale Hidroelectrica
Contractele bilaterale ale Hidroelectrica au fost reziliate, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern."Veştile de la Hidroelectrica sunt foarte bune. Ce nu a reuşit niciun Guvern şi niciun preşedinte care se laudă pe la televizor, am reuşit noi. S-au reziliat toate contractele bilaterale", a afirmat Victor Ponta.Şeful Executivului a precizat că pierderile înregistrate în urma contractelor se ridică la 1,5 miliarde euro."Faptul că nu mai pierdem peste 1,5 miliarde euro pe baza unor decizii, semnături ale lui Videanu. Toată lumea a zis că nu o să reuşim nici noi", a adăugat Ponta.

Compania Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, scoate la vânzare pe Bursă şase pachete egale de energie în cantitate totală de 7 GWh la un preţ de pornire al licitaţiei de 189 lei/MWh. Preţul poate fi considerat mic dacă luăm în calcul faptul că preţul mediu pe OPCOM este de 220 lei/MWh iar pachetul scos la vânzare reprezintă electricitate livrată în vârf,  între orele 07.00 şi 22.00, cea mai scumpă energie.

În urmă cu o săptămână, Hidroelectrica a mai scos pe bursă două pachete de energie în cantitate de 2,5 GWh livraţi în vârf la acelaşi preţ de pornire a licitaţiei. Preţul de adjudecare a urcat până la 256 lei/MWh pentru că, dat fiind faptul că preţul de pornire era mic, la licitaţie s-au înghesuit 20 de firme.  Câştigătorii celor două pachete au fost Repower Furnizare şi CEZ Trade.

Potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cei 2,5 GWh aduşi pe bursă au fost o simplă testare a pieţei. Din 1 august, compania ar putea lansa oferte de vânzare pentru 1-2 TWh.

Hidroelectrica şi-a disponibilizat de la 1 august, aproape 6TWh de electricitate în urma denunţării majorităţii contractelor pe care compania de stat le avea cu traderii.

Administratorul judiciar a mai rămas cu contractele cu Elsid şi Electrocarbon care urmează a fi renegociate sau denunţate în perioada imediat următoare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO