Hidroelectrica se gândește din nou la realizarea hidrocentralei cu pompaj de la Islaz, de pe Olt. Cere studiu nou

Hidroelectrica a publicat în sistemul de achiziții publice un anunț de consultare a pieței pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala cu pompe Islaz de pe Olt, de lângă Dunăre, un proiect despre care se vorbește de mulți ani.
Mihai Nicuţ - lun, 01 aug. 2022, 22:01
Hidroelectrica se gândește din nou la realizarea hidrocentralei cu pompaj de la Islaz, de pe Olt. Cere studiu nou

Iată exact cum sună anunțul postat de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cu mențiunea că este doar un anunț de consultare a pieței:

“Realizarea unui Studiu de fezabilitate de actualizare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Amenajarea hidroenergetică a râului Olt pe sectorul Izbiceni–Dunăre. C.H.E Islaz în vederea clarificării şi stabilirii opţiunilor companiei cu privire la această investiţie aflată în portofoliu”.

“CHE (centrala hidroelectrică – n.red.) Islaz, va fi o amenajare complexă, de joasă cădere şi de tip fluvial, situată pe cursul inferior al râului Olt. Amplasată aval de CHE Izbiceni, această amenajare se va întinde între localităţile Giuvărăşti, jud.Olt şi Islaz, jud.Teleorman şi va fi limitată în aval de nodul hidrotehnic, flancat la rândul său de racordul cu digul mal stâng şi digul mal drept.

Amplasamentul nodului hidrotehnic este la cca. 3,5 km amonte de confluenţa râului Olt cu fluviul Dunărea”, se arată în caietul de sarcini al companiei pentru acest proiect.

Investiția este interesantă și prin prisma faptului că această centrală, despre care s-a mai vorbit în ultimii ani, este una reversibilă, având și funcția de pompaj (este ultima de pe Olt în sensul de curgere al râului) și, dacă va fi realizată vreodată, ar asigira funcționarea în regim de pompaj a mai multor centrale din amonte.

“Centrala hidroelectrică şi de pompaj este amplasată în frontul de retenţie, pe malul drept, având spre malul stâng barajul deversor şi bazinul disipator al acestuia în imediata apropiere.

Centrala hidroelectrică Islaz este de tip baraj în frontul de retenţie, construcţia fiind alcătuită din 3 blocuri complet separate prin rosturi generale pe toată lungimea amonte – aval şi anume două blocuri de agregate şi un bloc de montaj.

Este prevazută a fi echipată cu patru grupuri bulb-reversibile, urmând să facă posibilă intrarea în funcţiune a sistemului de pompaj a apei din Dunăre către lacurile de acumulare amonte de Islaz”, mai scrie în anunțul Hidroelectrica.

Puterea instalată este de 28,8 MW în cele patru grupuri, cu o producție prognozată de energie de 100 GWh pe an.

Despre această hidrocentrală s-a vorbit în mai multe rânduri în ultimii ani. Acum patru ani, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Hidroelectrica și ai Ministerului Agriculturii s-au întâlnit în Teleorman pentru a discuta detaliile construcției. Lucrurile nu au avansat.

Suma estimată deceniul trecut pentru construcţia hidrocentralei se ridica atunci la aproximativ 1,4 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacţia de peste 11 milioane de euro prin care ROCA Industry a cumpărat Dial a fost perfectată
Tranzacţia de peste 11 milioane de euro prin care ROCA Industry a cumpărat Dial a fost perfectată
ROCA Industry Holdingrock1, holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments, a perfectat tranzacţia prin care a cumpărat integral societatea Dial, jucător mare pe piaţa produselor din......
COTAR: Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Bucureşti
COTAR: Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Bucureşti
Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Capitală, susţine Confederaţia ...
PepsiCo investește 100 de milioane de dolari în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni
PepsiCo investește 100 de milioane de dolari în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi răcoritoare, anunță o investiție în valoare ...
EY România: Este probabil că ANAF va continua acţiunile de informare şi educare în vederea creşterii conformării fiscal voluntare
EY România: Este probabil că ANAF va continua acţiunile de informare şi educare în vederea creşterii conformării fiscal ...
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va continua, probabil, acţiunile de informare şi educare în vederea ...