Hidroelectrica s-a listat la BVB. Tranzacții de jumătate de miliard de lei, după două ore de tranzacționare, acțiunea s-a tranzacționat și la 115 lei, câștig de 10% față de prețul de la IPO. VIDEO și LIVE TEXT

Hidroelectrica s-a listat la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) cu simbolul H2O, azi, la prețul de 110 lei/acțiune, cu 5,7% mai mare decât cel de la oferta publică. După o oră de tranzacționare, acțiunea se trabzacționează la peste 112 lei. Mai jos puteţi urmări declarațiile de la eveniment și evoluţia preţului acţiunilor în primele ore de tranzacţionare şi în decursul zilei de azi.
Mihai Nicuţ - mie, 12 iul. 2023, 09:33
Hidroelectrica s-a listat la BVB. Tranzacții de jumătate de miliard de lei, după două ore de tranzacționare, acțiunea s-a tranzacționat și la 115 lei, câștig de 10% față de prețul de la IPO. VIDEO și LIVE TEXT

 

12.40: Iohannis: Cele zece companii din domeniul energiei şi gazelor naturale, deja listate, totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei

”Evenimentul de astăzi confirmă faptul că România a meritat pe deplin statutul de piaţă emergentă, sub care piaţa noastră de capital funcţionează din anul 2020. Iar unul dintre efectele pozitive imediate ale acestei reuşite este creşterea semnificativă a interesului investiţional pentru oferta Bursei de Valori Bucureşti. După o perioadă de creşteri consistente, nivelul capitalizării a depăşit deja 200 de miliarde de lei, iar numărul de investitori a crescut de peste 2,5 ori în ultimii ani. Piaţa de capital a devenit astăzi o opţiune serioasă de finanţare, un instrument de facilitare a investiţiilor în diverse sectoare ale economiei, dintre care sectorul energetic se remarcă atât prin numărul de companii listate, cât mai ales prin nivelul capitalizării bursiere. Cele zece companii din domeniul energiei şi gazelor naturale, deja listate, totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei, reprezentând circa o treime din capitalizarea bursieră totală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, aceste evoluţii furnizează cel mai puternic mesaj că România este deschisă investitorilor şi îşi cunoaşte interesele, din punct de vedere strategic şi economic, pentru a se impune ca jucător relevant la nivel regional, atât pe piaţa de capital, cât şi în sectorul energetic.

12.17: Tranzacțiile cu acțiuni Hidroelectrica au depășit pragul de 500 de milioane de lei după două ore de tranzacționare, prețul scade ușor la 113 lei, după ce ajunsese la un maxim de 115,2 lei

11.55: Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ne bazăm în bună măsură pe Hidroelectrica pentru reducerea dependenței de combustibili fosili.

„Listarea la bursa creează oportunități și pentru companie, una dintre cele mai semnificative fiind aceea de a-și atrage capital suplimentar și de a finanța investiții în extinderea și modernizarea activelor sale. Ne bazăm pe Hidroelectrica pentru dezvoltarea infrastructurii energetice a României și pentru atingerea țintelor Uniunii Europene stabilite prin programele Fit for 55 și REPower EU. Ne bazăm în bună măsură pe această companie pentru reducerea dependenței de combustibili fosili”, spune ministrul Energiei.

„Un alt efect al listării la bursă este maximizarea transparenței companiei și asigurarea îndeplinirii tuturor premiselor de guvernanță corporativă. Hidroelectrica va fi supusă începând de astăzi unor reguli și reglementări stricte care vor garanta protecția intereselor investitorilor și vor asigura tratamentul egal pentru toți acționarii. Prin aceasta, compania demonstrează angajamentul său față de standardele etice și de bună practică în afaceri. Nu în ultimul rând, listarea la bursă oferă oportunități de investiții pentru publicul larg. Orice român, și, în genere orice persoană care crede în potențialul de creștere al Hidroelectrica, poate achiziționa acțiuni și poate beneficia de posibila creștere a valorii acestora. Hidroelectrica a demonstrat că poate avea succes sustenabil, că este o companie performană, condusă profesionist și că este iremediabil înscrisă pe un drum al dezvolării naționale și, de ce nu, regionale.”

11.40: Acțiunea H2O se tranzacționează la peste 114 lei, ceea ce înseamnă un câștig de circa 10% față de prețul de la IPO. Volumul tranzacțiilor a sărit de 400 de milioane de lei.

11.30: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile şi integrarea procesului tehnologic aduce avantaje competitive şi valoare companiei, economiei  şi societăţii româneşti 

“Chiar în această sală, în noiembrie 1995, a reînceput activitatea la Bursa de Valori din Bucureşti. Noi suntem onoraţi să găzduim evenimentul prilejuit de listarea la Bursă a companiei Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică, principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Cea mai mare listare la Bursă chiar în această sală. Listarea la Bursă, cea mai mare din istoria Bursei de Valori din Bucureşti, reprezintă, spunem noi, un efort de echipă pe parcursul mai multor ani. Impactul activităţii companiei este mult mai mare, fiind reflectat zilnic în lanţul de furnizori şi clienţi, în vieţile beneficiarilor persoane fizice. Mixul de producţie de energie din surse 100% regenerabile şi integrarea procesului tehnologic aduce avantaje competitive şi valoare atât companiei listate, cât şi economiei româneşti şi societăţii româneşti în general”, a declarat Mugur Isărescu prezent la ceremonia de debut al tranzacționării Hidroelectrica

11.25: Premierul Ciolacu: Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! 

”Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător naţional de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi la societăţile de stat. Ca să ajungi la performanţă trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligenţă, seriozitate şi profesionalism. Însă, dacă ne uităm doar la provocările din ultimii 3 – 4 ani, a fost şi ceva în plus: o continuă adaptare la provocările economice, atât interne şi regionale, cât şi la contextul geopolitic internaţional. Hidroelectrica a reuşit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a spus premierul Marcel Ciolacu la ceremonia de debut al tranzacționării Hidroelectrica

Şeful Executivului a arătat că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice.

”Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari şi să se bucure de succesul şi creşterea unei companii de succes”, a arătat Ciolacu.

11.03: La o oră de la listare, acțiunea H2O se tranzacționează la 112,7 lei, cu 8,4% peste prețul de listare. Valoarea tranzacțiilor, după prima oră de tranzacționare, este de peste 320 de milioane de lei.

10.45: Prețul acțiunii H2) a atins 112 lei, și este mai mare cu 7,7% față de prețul de listare.

10.13 FP: Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București

Jenny Johnson, Președinte și CEO al Franklin Templeton, a declarat:Suntem încântați că am contribuit la încheierea cu succes a IPO-ului Hidroelectrica, cel mai mare din România și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Rolul major avut în dezvoltarea pieței de capital din România în ultimii 13 ani, prin implicarea puternică alături de companiile din portofoliul Fondului, reprezintă un motiv de mândrie pentru Franklin Templeton, în calitate de manager al Fondului Proprietatea. Listarea Hidroelectrica este o dovadă a ceea ce se poate realiza prin concentrarea neabătută asupra importanței guvernanței corporative și a transparenței, care se traduc în performanță pe termen lung și în încrederea investitorilor. Doresc să felicit echipele Franklin Templeton și Hidroelectrica, consilierii, băncile și ceilalți consultanți pentru munca și dedicarea lor, care au făcut ca această tranzacție să devină realitate, consolidând locul lor în istoria pieței de capital din România.”

Odată cu această listare, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de pe Bursa de Valori București. Oferta publică inițială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală și de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent și a treia la nivel global în 2023 in funcție de valoare, o realizare majoră pentru piața e capital locală.

10.05 Acțiunile Hidroelectrica (H2O) au intrat pe bursă la prețul de 110,00 lei/acțiune, cu 5,77% peste  prețul de 104 lei/acțiune stabilit în urma ofertei publice.

09.30. La acest moment, când piața este în predeschidere, deținătorii de acțiuni H20 vor să vândă la prețul de 130 de lei acțiune. Sunt 12.300 de acțiuni scoase la vânzare la prețul de 130 de lei, și sunt ordine de cumpărare pentru 14.700 acțiuni la prețul de 104 lei. Pre-deschiderea a început la ora 9:00, fata de ora obisnuita, 9:45, in vederea asigurarii unui interval de timp mai larg pentru gestionarea unui numar mare de ordine in prima zi de tranzactionare

 

Hidroelectrica (H2O) – Prețul final în ofertă a fost stabilit la 104 lei/acțiune, preț de la care va începe tranzacționarea. Acest lucru implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la data Admiterii.

Bursa de Valori București a decis includerea Hidroelectrica în indicii bursieri, din prima zi de tranzacționare, iar ponderea companiei în indicele pieței, BET, a fost stabilită la 14%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...