Hidroelectrica se plânge de cantităţile mari de deşeuri din zona lacului Izvorul Muntelui, pe care trebuie să îl ecologizeze din fonduri proprii

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă că se confruntă în ultima perioadă cu problema cantităţilor mari de deşeuri aduse de apele mari în zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz). Compania estimează pentru acest an un efort financiar de 141.463 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 18 apr. 2018, 16:08
Hidroelectrica se plânge de cantităţile mari de deşeuri din zona lacului Izvorul Muntelui, pe care trebuie să îl ecologizeze din fonduri proprii

Sursă foto: Monitorul de Vrancea

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, afirmă că principiul care ar trebui implementat este acela că „poluatorul plăteşe”, ori în cazul societăţii, acest lucru nu se aplică, potrivit News.ro.

„Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deşeuri iar adevăraţii poluatorii rămân anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic. Milităm de asemenea pentru educarea populaţiei în ceea ce priveşte respectarea mediului înconjurător”, spune Bogdan Badea.

Topirea zăpezilor şi ploile din această primăvară au antrenat deşeurile aruncate de riverani şi turişti pe malurile râului Bistriţa şi a afluenţilor acestora.

„Hidroelectrica face şi în acest an eforturi uriaşe pentru ecologizarea lacului şi pentru reducerea cantităţilor de deşeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât şi pentru randamentul hidroagregatelor”, spun oficialii companiei.

Acţiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor plutitoare din zona fronturilor de retenţie ale hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

În ultimele zile, angajaţii societăţii au strâns circa 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape în perimetrul barajului. Lucrările sunt în desfăşurare în prezent, acţiunea fiind departe de finalizare, şi se realizeză atât cu resurse proprii – angajaţi şi echipamente (bărci, greifere, macarale), cât şi cu sprijin extern, prin firme specializate.

„Hidroelectrica luptă an de an la Bicaz cu consecinţele poluării – o face ca parte a preocupărilor societăţii legate de mediu şi pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deşeurilor, însă responsabilitatea rezolvării de esenţă a problemei cade în sarcina autorităţilor care ar trebui să acţioneze mult mai hotărât, să aplice legile şi să nu mai permită escaladarea degradării mediului. Situaţia poluării din zona râului Bicaz este una de notorietate”, afirmă Bogdan Badea.

Acesta face un apel către autorităţile publice locale, către Administraţia Naţională „Apele Romane” şi Garda Naţională de Mediu să îşi exercite prerogativele legale „ferm şi în mod constant, pentru a identifica autoriilor reali ai poluării şi pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zonă”.

În anul 2017, cantitatea de deseuri colectată a fost de doar o tonă, deoarece regimul precipitatiilor a fost relativ scăzut, însă în anul 2016, prin forţe proprii şi prin acţiuni de voluntariat desfăşurate cu sprjinul ONG-urilor, s-au colectat 50,5 tone de deşeuri de pe malul lacului Izvorul Muntelui.

„În trecut deşeurile astfel recuperate nu au fost acceptate de către colectorii autorizaţi ca fiind reciclabile, astfel că Hidroelectrica a fost nevoită să suporte costuri importante pentru depozitarea temporară şi eliminarea acestora”, adaugă oficialii companiei.

Compania estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici faţă de veniturile preliminate pentru 2017, şi pregăteşte investiţii de 490,58 milioane lei în acest an, potrivit unor documente ce urmează a fi aprobate în Adunarea Generală a Acţionarilor din 4 mai.

Societatea şi-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an, de 1,7 ori mai puţin faţă de anul 2017, când a încheiat cu un profit brut estimat de 1,6 miliarde lei.

Compania estimează pentru acest an o producţie de 14,64 TWh, previzionată în baza hidrologiei medii din ultimii cinci ani.

Hidroelectrica pregăteşte investiţii de 490,58 milioane lei în acest an, din care cea mai mare parte merge în dezvoltare, 224,82 milioane lei, iar alte 187,21 milioane lei merg în retehnologizare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională pentru ...
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania va majora cea mai mare parte a pensiilor publice cu 2,5% în 2022, ceea ce va spori venitul mediu al pensionarilor ...
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, însă nu veți primi nimic din urmă
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, ...
Pragurile de consum ale clienților casnici pentru care oamenii vor primi compensații la facturile de gaze și energie electrică ...