1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Hidroelectrica şi CE Oltenia vor fi la Bursă până în vara viitoare

După Nuclearelectrica, alţi producători de energie electrică vor ajunge la Bursa din Bucureşti, potrivit promisiunilor făcute de Guvernul de la Bucureşti.

05 noi, 2013 | ECONOMICA.net

Guvernul va lista la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) acţiunile a încă două-trei companii energetice, în prima parte a anului viitor, după cum au promis oficialii de la Bucureşti în discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Reprezentanţii Guvernului au spus celor de la FMI că vor fi scoase la vânzare pe bursă pachete minoritare la Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi, probabil, ultimul distribuitor de energie rămas în proprietatea statului, Electrica. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, termenul asumat de Guvern pentru aceste listări ar fi luna mai-iunie.

Guvernul îşi va asuma obligaţia listării Hidroelectrica şi a Complexului Energetic Oltenia în scrisoarea de intenţie către FMI.

Dacă Guvernul se va şi ţine de cuvânt, Hidroelectrica ar fi al doilea producător de electricitate din România, iar CE Oltenia al treilea, care vor fi listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), după ce, în septembrie, s-a desfăşurat oferta publică iniţială la Nuclearelectrica.

Hidrelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, iar Complexul Energetic Oltenia deţine unele dintre cele mai mari capacităţi de producţie de electricitate termo din ţară, termocentralele de la Turceni şi Rovinari, care funcţionează cu lignit extras din Oltenia.

La cota Bursei

De luni, la BVB a început tranzacţionarea acţiunilor Nuclearelectrica (SNN). Acţiunile  SNN au crescut cu 4,83% în prima lor zi de tranzacţionare, iar lichiditatea a fost relativ mare, de 3,5 milioane de lei. În oferta publică din septembrie, acţiunile  SNN s-au vândut cu 11,2 lei / titlu, iar pentru investitorii de retail din primele zile cu 10,9 lei.

De asemeni, la cota BVB sunt aşteptate, pe 12 noiembrie şi acţiunile Romgaz (SNG), care a derulat, luna trecută, cea mai mare ofertă publică iniţială de la Bursa din Bucureşti.

Acţiunile SNG s-au vândut în ofertă cu 30 de lei / titlu. Preţul final al ofertei este situat  între  estimările cele mai conservatoare ale analiştilor şi cele mai optimiste, care văd valoarea justă a companiei,  la 35,51 lei / acţiune.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO