Hidroelectrica sparge recordul la profit şi se bate pentru titlul de campion al statului

Compania are 800 de milioane de lei profit la primele opt luni, iar la sfârşitul anului estimează peste un miliard de lei. Rezultatul este făcut în condiţiile unui an cu debite normale, nu excepţionale ca în 2010.
Florin Cojocaru - Dum, 15 sept. 2013, 19:48
Hidroelectrica sparge recordul la profit şi se bate pentru titlul de campion al statului

Hidroelectrica a înregistrat, la nouă luni, un profit net de 800 de milioane de lei iar previziunile pentru tot anul 2013 indică un beneficiu de peste 1 miliard de lei, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza, şeful Consiliului de Supravaghere al companiei de stat, fost administrator judiciar al ei.

„Avem aceste rezultate în condiţiile în care am uzinat cu 20% mai multă apă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vorbim despre cel mai mare profit înregistrat vreodată de Hidroelectrica. Precedentul record data din 2010, an cu o producţie record de peste 17 TWh, 280 de milioane de lei”, arată Borza. Potrivit acestuia, în acest an producţia de energie electrică a Hidroelectrica va atinge 14 TWh.

Dacă previziunile privind profitul se adeveresc, Hidroelectrica va deveni una din companiile cu cele mai mari beneficii din România şi la bătaie cu Romgaz pentru cea mai profitabilă companie de stat. Producătorul de gaze din Mediaş a realizat, anul trecut, un profit de aproape 300 de milioane de euro. Lider incontestabil la profit este Petrom, companie românească deţinută de austriecii de la OMV.

Cea mai bună perioadă pentru Hidorelectrica a fost prima jumătate a lui 2013, când compania a beneficiat de debite mari pe râurile interioare şi lacuri pline, deci de o capacitate mare de uzinare. Spre exemplu, debitul mediu al Dunării a fost, în această perioadă, de 10-12.000 de metri cubi pe secundă. Ulterior, in lunile iulie şi august, seceta a scăzut drastic debitele Dunării, ajunse la 2.700 -2.800 de metri cubi pe secundă, iar compania a produs mai puţină energie.

Chiar şi în prezent, producţia de energie a Hidroelectrica este mult mai scăzută decât în mod normal. Astfel, în ultimele zile, energia hidro produsă a oscilat în jurul a 1.000 MW, mult mai puţin decât uzualul de 2.500 – 3.000 de MW.

Hidroelectrica a fost în insolvenţă un an de zile, din vara lui 2012 până în vara acestui an. Înainte de intrarea în insolvenţă, compania ajunsese  într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu datorii de sute de milioane de euro, pierderi de zeci de milioane şi o cifră de afaceri în scădere accelerată.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. În mod normal, compania asigură circa o treime din consumul naţional. Cel mai important activ al Hidroelectrica este hidrocentrala Porţile de Fier cu o capacitate de 2,2 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...