1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Hidroelectrica: Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia celor de la Elsid Titu împotriva aplicării clauzei de forţă majoră

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia formulată de traderul de energie Elsid Titu împotriva aplicării, în 2012, a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, informează, joi, compania Hidroelectrica.

19 feb, 2015 | Agerpres

Potrivit sursei citate, Elsid Titu a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 29.469,05 lei, scrie Agerpres.

Elsid a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră pe perioada 1 august 2012 - 1 decembrie 2012, ce a avut ca efect diminuarea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menţionată. În 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei în condiţiile în care au fost înregistrate cele mai mici debite pe Dunăre din ultimii 150 de ani. De asemenea, anul 2012 a consemnat şi cea mai mică producţie înregistrată vreodată de Hidroelectrica, respectiv 11,8 TWh.

'În condiţiile în care societatea avea contractate obligaţii în cursul anul 2012 de 20 TWh, iar preţul în piaţă era în jur de 250 lei/ MWh, Hidroelectrica a fost obligată să recurgă la această măsură în vederea diminuării pierderilor. Menţionăm că, la momentul deschiderii procedurii insolvenţei, societatea Elsid avea un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh care nu acoperea nici preţul de cost de 171 lei/ MWh şi fiind evident era mult mai mic decât preţul pieţei. Contractul încheiat de Hidroelectrica cu Elsid Titu S.A. a generat, în perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere de 97 milioane lei', se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Din cei 11 traderi cu care Hidroelectrica avea încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, Elsid, Electrocarbon şi Alro au acceptat condiţiile impuse de administratorul judiciar de majorare a preţului. În cazul Elsid, preţul s-a majorat de la 103 lei/ MWh la 180 lei/ MWh, reprezentând o creştere cu 75%, traderul de energie fiind obligat să plătească retroactiv diferenţa dintre preţul contractual şi noul preţ negociat.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima dată fiind în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO