Hidroelectrica va putea fi listată în acest an doar dacă se rezolvă problema investiţiilor nerentabile de 2 mld. euro

Hidroelectrica poate fi listată în acest an doar dacă se va rezolva până la finele lunii martie problema investiţiilor nerentabile ale companiei, care se ridică la 2 miliarde de euro şi care ar micşora substanţial valoarea producătorului de energie , a declarat, marţi, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 10:39
Hidroelectrica va putea fi listată în acest an doar dacă se rezolvă problema investiţiilor nerentabile de 2 mld. euro

‘Eu am fost întrebat vara trecută când va avea loc listarea. Am condiţionat această listare de rezolvarea investiţiilor nerentabile. Din punctul nostru de vedere, am rezolvat această problemă în acte din septembrie, dar când am încercat să transferăm unele dintre ele, nu s-a reuşit. Listarea este fezabilă pentru acest an în situaţia în care aceste investiţii nerentabile vor fi soluţionate în trimestrul unu. Dacă în trimestrul unu al acestui an nu vor fi soluţionate, sigur că listarea se va amâna’, a spus oficialul producătorului hidro.

Agliceru a precizat că este vorba despre investiţii nerentabile pentru Hidroelectrica, adică nu au ca scop producţia de energie, ci au ca obiect principal alimentări cu apă sau atenuări de viitură.

‘Aceste investiţii nerentabile energetic, dacă ar trebui terminate de Hidroelectrica, ar însuma 2 miliarde de euro. Această sumă, dacă ar apărea în faţa investitorilor ca obligaţie de plată, ar micşora substanţial valoarea societăţii’, a completat el.

Agliceru a mai spus că Hidroelectrica are un plan de investiţii de peste un miliard de euro pentru următorii cinci ani.

‘Este vorba despre 1-1,1 miliarde de euro în următorii cinci ani, acesta este planul de investiţii. 300 de milioane de euro este planul de retehnologizare, 300 de milioane în modernizări, care înseamnă reparaţii, apoi 250 de milioane în terminarea investiţiilor în centrale noi’, a arătat el.

Hidroelectrica a avut anul trecut 1,5 miliarde de lei profit brut şi 3,4 miliarde de lei venituri, potrivit rezultatelor preliminare, la o producţie de 17,4 TWh de electricitate, a mai spus oficialul companiei.

În Adunarea Generală Extraordinară din 7 februarie, acţionarii Hidroelectrica au prelungit până la data de 7 august 2017 scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley – Raiffeisen în vederea listării la bursă a producătorului de energie, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Hidroelectrica.

‘Referitor la solicitarea dumneavoastră privind conţinutul Actului Adiţional nr. 5 la scrisoarea de angajament semnată de Hidroelectrica cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc şi Raiffeisen Capital & Investment SA, act adiţional care a fost aprobat în AGEA Hidroelectrica din 07.02.2017, vă informăm că acest act adiţional prevede prelungirea duratei Scrisorii de Angajament până la finalizarea Ofertei Publice Primare, dar nu mai târziu de 7 august 2017’, informează biroul de presă al Hidroelectrica.

În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.

Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...