Hidroelectrica va solicita ANRE să îi clarifice modul în care poate deveni furnizor de ultimă instanţă

Hidroelectrica va face o solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a obţine clarificări privind modul în care poate deveni furnizor de ultimă instanţă şi pentru a o sprijini în acest demers, care este unul benefic atât pentru companie cât şi pentru clienţii finali, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.
AGERPRES - mie, 17 nov. 2021, 14:56
Hidroelectrica va solicita ANRE să îi clarifice modul în care poate deveni furnizor de ultimă instanţă

„Este de interes pentru Hidroelectrica. Noi am dezvoltat în acest an activitatea de furnizare şi continuăm să o dezvoltăm. Sigur, zona investiţii pe activitatea de furnizare se calează pe ceea ce înseamnă investiţii în digitalizare. De aceea nu pot decât să mă bucur că atât domnul ministru (ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, n.r) cât şi ANRE doresc o flexibilizare a condiţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă. (…) O să facem o solicitare către ANRE pentru a ne clarifica condiţiile în care putem să devenim furnizori de ultimă instanţă, pentru că şi noi ne-am uitat cu multă îngrijorare la tarifele care au fost aprobate pentru furnizorii de ultima instanţă, cel puţin la nivelul lunii noiembrie, şi acolo am văzut nişte preţuri extrem de mari, nişte costuri de furnizare foarte mari, care chiar şi în condiţiile actuale de piaţă, care sunt fără precedent, şi creşterea preţului energiei a fost una fără precedent, oricum sunt, să spun aşa, decalate destul de mult. Ca atare, cred că şi Hidroelectrica poate să contribuie la acest serviciu universal (…) pentru că, din păcate, din ce ştiu, încă un număr semnificativ de oameni se află în serviciul universal şi atunci interesul tuturor este să furnizăm aceste servicii în condiţiile unui preţ corect, în condiţii de calitate corecte, şi o să ne îndreptăm cu o solicitare de clarificare către ANRE pentru a ne sprijini în acest demers, care cred că este unul benefic atât pentru noi ca şi companie, cât şi pentru clienţi şi pentru piaţa liberă în general”, a explicat Badea, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a subliniat că Hidroelectrica a mai fost furnizor de ultimă instanţă dar atunci când legislaţia prevedea posibilitatea de a fi furnizor opţional de ultimă instanţă.

Pe de altă parte, Claudiu Dumbrăveanu, director general ANRE, a precizat că autoritatea nu mai aprobă niciun tarif legat de furnizorii de ultimă instanţă sau de serviciu universal, iar preţurile de pe site-ul instituţiei sunt „făcute şi construite” de furnizori.

„ANRE nu are absolut niciun amestec. Toate tarifele pe care le aprobă sunt cele legate de transport şi de distribuţie, dar la clientul final nu mai există tarif ci există preţ, iar furnizorii sunt liberi să-şi treacă aşa cum doresc costurile de achiziţie şi costurile de furnizare”, a punctat el.

Prezent la acelaşi eveniment, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că ANRE ar trebui să revizuiască legislaţia privind desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă, astfel încât şi Hidroelectrică să poată face acest servciu.

El a arătat că ANRE ar trebui să revizuiască ordinul cu privire la desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă şi să elimine prevederea potrivit căreia aceştia trebuie să aibă un sediu fizic pe o rază de 50 de kilometri în jurul consumatorilor.

„N-ar mai trebui să fie o clauză obligatorie, în era digitală, pentru ca şi alţi furnizori să intre pe această piaţă. De exemplu, şi Hidroelectrica ar trebui să devină furnizor de ultimă instanţă”, a susţinut el.

Aceasta în contextul în care Engie a anunţat că a cerut ANRE să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă.

Claudiu Dumbrăveanu, directorul general ANRE, a anunţat, în context, că instituţia vrea să modifice legislaţia, astfel încât marii furnizori să fie obligaţi să livreze gaze consumatorilor în regim de ultimă instanţă, pentru a nu exista niciun pericol în alimentarea cu gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...