Hidroelectrica vine cu prețuri la energie pentru populație sub cele reglementate în șase dintre cele opt zone de rețea din România

Noua ofertă concurențială a Hidroelectrica pentru populație este mai bună decât prețurile reglementate de stat în șase dintre cele opt zone de rețea ale țării, potrivit datelor comparate de noi.
Mihai Nicuţ - lun, 20 iul. 2020, 17:33
Hidroelectrica vine cu prețuri la energie pentru populație sub cele reglementate în șase dintre cele opt zone de rețea din România

La câteva zile după ce Hidroelectrica a fost atacată dur de ministrul Economiei pentru faptul că nu se preocupă să vină cu oferte pentru populație, iar oferta actuală este o “bătaie de joc”, compania a venit cu o ofertă mai bună.

Mai precis, compania a redus prețul de furnizare concurențială pentru populație (doar componenta de energie) la 239 de lei/MWh, de la cei 255 de lei pe care îi avea când a intrat în vizorul ministrului Virgil Popescu.

Cu acest preț, potrivit calculelor noastre, Hidroelectrica are o ofertă mai bună decât prețurile reglementate stabilite de stat (Autoritatea de Reglementare ANRE) pentru furnizorii de ultimă instanță (FUI) obligați, pentru șase din cele opt zone de rețea ale României. Diferențele nu sunt foarte mari, dar de multă vreme nu apăruse o ofertă de la o companie mare mai bună decât prețurile reglementate.

Să le luăm pe rând:

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru Electrica Furnizare în zona Muntenia Nord este de 253 de lei/MWh. O factură (deci cu toate costurile și taxele incluse) de 150 kWh este așadar, la Electrica de 97,57 de lei, pe când la Hidroelectrica este de 94,9 lei.

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru Electrica Furnizare în zona Transilvania Nord este de 255 de lei/MWh. O factură de 150 kWh este așadar, la Electrica de 96,5 de lei, pe când la Hidroelectrica este de 93,4 lei.

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru Electrica Furnizare în zona Transilvania Sud este de 252 de lei/MWh. O factură de 150 kWh este așadar, la Electrica de 95,5 de lei, pe când la Hidroelectrica este de 92,9 lei.

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru Enel în zona Banat este de 251 de lei/MWh. O factură de 150 kWh este așadar, la Enel de 94,1 lei, pe când la Hidroelectrica este de 91,7 lei.

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru E.On în zona Moldova este de 258 de lei/MWh. O factură de 150 kWh este așadar, la E.On de 100,95 lei, pe când la Hidroelectrica este de 97,35 lei.

Prețul reglementat, fără tarifele de rețea, cogenerare, certificate verzi și taxe pentru CEZ în zona Oltenia este de 251 de lei/MWh. O factură de 150 kWh este așadar, la CEZ de 99,97 lei, pe când la Hidroelectrica este de 97,64 lei.

Singurele două zone de rețea în care prețul reglementat este mai bun decât cel din oferta Hidroelectrica sunt Muntenia Sud (cea a Capitalei) – 87,8 lei la Enel față de 91,07 la Hidroelectrica, pentru aceeași factură de 150 kWh, și Dobrogea, unde furnizor de ultimă instanță este tot Enel (96,5 lei față de 97,66%).

În fiecare zonă, oferte mai bune și decât cea a Electrica și decât prețurile reglementate sunt de la AIK Energy și de la Nova Power and Gas.

Amintim că prețurile reglementate la energie electrică se mai aplică doar până la finalul acestui an, de la 1 ianuarie 2021 piața urmând să fie complet liberalizată.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...