Hidrosind: Vom contesta în instanţă toate deciziile de concediere de la Hidroelectrica

Hidrosind va contesta în instanţă toate deciziile de concediere primite de salariaţii Hidroelectrica în condiţiile în care reprezentanţii sindicatului au constat că nu există criterii clare şi corecte pentru întocmirea listelor de disponibilizări, se arată într-un comunicat al Hidrosind remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 16:54
Hidrosind: Vom contesta în instanţă toate deciziile de concediere de la Hidroelectrica

‘În data de 21.05.2013, 304 salariaţi au primit preavize de concediere. Văzând listele cu cei care urmează să fie disponibilizaţi după 15 zile, constatăm că nu există criterii clare şi corecte pentru întocmirea acestora. Nici profesionale, nici sociale. Singurul criteriu a fost secretul desăvârşit în care au fost întocmite aceste liste, în Bucureşti, de către domnul Borza (Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica – n.r.) în persoană. Au primit preavize, la fel ca în februarie, persoane care sunt unici întreţinători de familie, cu copii minori; femei aflate în concediu de îngrijire copil; salariaţi aflaţi în concediu medical; persoane cu pregătire şi conduită profesională ireproşabilă. Au fost revocaţi şi trecuţi pe alte funcţii mai mulţi salariaţi care nu au săvârşit nicio abatere disciplinară, cu rezultate profesionale deosebite, fără nicio explicaţie, printr-o simplă decizie semnată de Borza’, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, contrar legii, au primit preavize de concediere sau au fost revocaţi din funcţiile deţinute persoane din conducerea sindicatului, ca o continuare a presiunilor din ultima perioadă la adresa liderilor de sindicat.

În acest context, reprezentanţii Hidrosind arată că singurul motiv plauzibil pentru aceste disponibilizări este faptul că administratorul judiciar al Hidroelectrica nu reuşeşte să atingă ţinta profitului bugetat, de 100 milioane euro, ‘din motive care ţin atât de conjunctura economică cât, mai ales, de propriile neputinţe sau erori manageriale’.

Mai mult, sindicatul subliniază faptul că din cauza altor decizii greşite luate de administratorul judiciar, precum reducerea exagerată a programului anual de mentenanţă pentru anul 2013 sau stoparea programului de investiţii fără o prioritizare prealabilă a acestora, se pune în pericol siguranţa exploatării instalaţiilor şi echipamentelor hidroenergetice şi sunt trimişi în şomaj mii de salariaţi de la societăţile dependente de Hidroelectrica – Hidroserv, TCH, institutele de proiectare etc.

‘Toate aceste măsuri au fost luate absolut arbitrar, fără a ţine seama de nicio altă părere. Vom contesta în instanţă toate deciziile de concediere, imediat după ce acestea vor fi înmânate salariaţilor în cauză. Domnul administrator nu doreşte un dialog real cu partenerul social, mai mult, suntem ameninţaţi cu denunţarea CCM, un CCM pe care l-am renegociat şi semnat în decembrie 2012 chiar cu domnul Borza şi pe care domnia sa oricum nu-l respectă. Dacă domnul administrator doreşte să declanşeze o grevă în sistemul energetic, atunci să denunţe CCM!’, se mai arată în comunicatul Hidrosind.

Un număr de 304 angajaţi ai Hidroelectrica au fost disponibilizaţi începând de marţi, printre care şi fostul director general al companiei, Traian Oprea, urmând ca alţi 150 de salariaţi să fie concediaţi în luna iunie, a declarat pentru AGERPRES, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Remus Borza arăta, în 10 mai, că până la sfârşitul acestui an, 650 de oameni vor părăsi structurile Hidroelectrica şi ale Hidroserv-urilor, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească între 5-12 salarii compensatorii.

Până la disponibilizările anunţate marţi, Hidroelectrica avea 13 sucursale şi 4.887 de salariaţi.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012.Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei este de 26 iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...