Holcim: Ne menţinem angajamentul faţă de fuziunea cu Lafarge după eliminarea pragului de 1,20 franci/euro

Economica.net
15 01. 2015
lafargeholcim_42288800

Holcim nu a comentat decizia Băncii Naţionale a Elveţiei, dar a dat asigurări că fuziunea cu Lafarge nu va fi afectată.

‘În ceea ce priveşte posibilul impact al fuziunii cu Lafarge, ceea ce putem spune că ne menţinem angajamentul faţă de acest proces’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Holcim, Eike-Christian Meuter.

În jurul orei 11.50 GMT, la bursa elveţiană acţiunile Holcim înregistrau un declin de 13,1%, la 62,25 franci elveţieni, după ce anterior înregistrase o scădere de peste 21%, la 56,50 euro.

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a fost resimţită la nivel global, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a înregistrat o cădere de peste două procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre valori considerate sigure. Francul elveţian s-a apreciat cu aproape 30% în raport cu moneda euro.

La Bucureşti, moneda naţională s-a depreciat joi, puternic, faţă de francul elveţian, pe fondul deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei. Astfel, Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,3287 lei/franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Anunţat în 2014, proiectul privind fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro. Lafarge şi Holcim se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în primul semestru din 2015 şi au dat asigurări că vor continua negocierile în mod susţinut pentru vânzarea activelor.

Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat UE. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch în Franţa.

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.