Holcim şi alţi cinci producători de ciment, amendaţi în Brazilia cu 1,4 miliarde de dolari

Grupul elveţian Holcim se află printre cei şase producători de ciment amendaţi de autorităţile antitrust din Brazilia cu 3,1 miliarde de reali (1,4 miliarde de dolari), din cauza unei înţelegeri secrete pentru stabilirea preţurilor şi împărţirea clienţilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 19:02
Holcim şi alţi cinci producători de ciment, amendaţi în Brazilia cu 1,4 miliarde de dolari

De asemenea, producătorii auto trebuie să vândă active şi se vor confrunta cu restricţii la finanţare din partea băncilor de stat, după ce au format un cartel, a anunţat preşedintele Autorităţii Antitrust din Brazilia (CADE), Vinicius Carvalho.

Printre firmele amendate se află Votorantim Cimentos, Intercement Brasil, Cimpor Cimentos de Portugal SGPS.

Conform datelor Autorităţii Antitrust, Brazilia, a doua mare economie emergentă, pierde anual 1,4 miliarde de reali din cauza producătorilor care controlează peste 85% din piaţa de ciment a ţării şi au pus piedici concurenţei. Vânzările anuale ale acestor producători de ciment se ridicau la 16 miliarde de reali în 2008.

Într-un anunţ postat pe site-ul său, Holcim anunţă că a acţionat în mod legal, conform regulilor concurenţei, şi va încerca pe toate căile legale să se apere. Joi, acţiunile companiei au scăzut cu 0,2%, la 79,55 franci elveţieni, la bursa de la Zurich.

Producătorul francez de ciment Lafarge nu a fost inclus în cartel, deoarece a ajuns la un acord cu autorităţile braziliene şi a achitat amenzi de 43 milioane de reali, fiind de acord să renunţe la orice practici anticoncurenţiale.

Luna trecută, Holcim a anunţat o tranzacţie plătită în întregime în acţiuni prin care va achiziţiona Lafarge, creându-se, astfel, cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

Acţionarii Lafarge vor primi o acţiune Holcim pentru fiecare titlu Lafarge pe care îl deţin, iar grupul combinat va avea sediul central în Elveţia şi va fi listat la bursele din Zurich şi Paris, conform declaraţiei comune publicate de cele două companii.

‘Noul grup va oferi o creştere mai ridicată şi riscuri mai scăzute, prin urmare va crea mai multă valoare’, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni şeful LafargeHolcim.

Tranzacţia va fi cea mai mare asociere din industria cimentului realizată vreodată şi va ajuta companiile să-şi scadă costurile, datoriile şi să facă faţă mai bine la creşterea preţului energiei şi la cererea mai slabă de ciment, care afectează acestor sector din 2008.

Lafarge şi Holcim au anunţat că se aşteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro în urma finalizării acordului.

Tranzacţia, care va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 miliarde de dolari, ar urma să se încheie în primul semestru din 2015, au anunţat cele două companii.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 şi în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...