Holcim vrea să adauge 1,6 mld. dolari la profitul operaţional până în 2014, prin reduceri de costuri

Grupul Holcim, al doilea mare producător de ciment la nivel global, intenţionează să scadă costurile şi să îmbunătăţească eficienţa, pentru a adăuga la profitul operaţional cel puţin 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,62 miliarde de dolari) până în 2014, potrivit Reuters.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 13:32
Holcim vrea să adauge 1,6 mld. dolari la profitul operaţional până în 2014, prin reduceri de costuri

Holcim se confruntă cu majorarea costurilor la energie şi cererea slabă pe piaţa materialelor de construcţii din Europa.

Planul de reducere a costurilor, care va include şi unele vânzări de active, urmează unui prim trimestru dificil pentru marii producători de ciment, afectaţi de creşterea preţurilor la combustibili şi piaţa europeană slabă.

Holcim şi rivalii Lafarge (Franţa), HeidelbergCement (Germania) şi Cemex (Mexic) au încercat să compneseze costurile mai mari pentru electricitate, cărbune şi petrol prin majorarea preţurilor propriilor produse.
Grupul Holcim ia acum măsuri şi în privinţa costurilor, notează Reuters.

Potrivit directorului general, Bernard Fontana, programul ar contribui cu cel puţin 150 de milioane de franci la profitul operaţional din acest an. Holcim estimează că planul de economii va avea un cost de implementare de 200 de milioane de franci elveţieni.

Reducerea costurilor logistice ar avea un impact pozitiv de 250 de milioane de franci în profitul operaţional până în 2014, în timp ce îmbunătăţirea eficienţei energetice şi utilizarea de combustibili alternativi ar adăuga economii de 300 de milioane de franci.

Cea mai mare parte a economiilor, de 500 de milioane de franci, ar fi asigurată, însă, de inovaţii şi de eforturile de a administra marjele şi preţurile mai bine, precum şi de îmbunătăţirea rezultatelor activităţilor de marketing şi vânzări.
Optimizarea procesului de achiziţii şi reduceri ale costurilor fixe ar trebui să aducă economii de 450 de milioane de franci.

Grupul a anunţat, săptămâna trecută, că volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale Holcim România a scăzut cu 6,7% în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, iar preţurile s-au diminuat cu 1,6%.
La nivel de grup, vânzările au urcat cu 2,2%, la 4,76 miliarde de franci, peste aşteptările analiştilor de 4,7 miliarde de franci. În Europa, însă, vânzările de ciment, agregate, beton preparat şi asfalt au scăzut cu procentaje de peste 10% în mai multe ţări, afectând puternic profitul net. Câştigul net atribuibil acţionarilor a fost de zece milioane de franci elveţieni, mult sub aşteptările de 41,2 milioane de franci ale analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...