Holcim vrea să răscumpere acţiuni de 1,1 miliarde dolari, după rezultate peste aşteptări

Holcim va lansa până la finalul anului un program de răscumpărare de acţiuni de un miliard de franci elveţieni (1,14 miliarde de dolari), a anunţat miercuri gigantul din domeniul materialelor de construcţii, după ce a raportat câştiguri trimestriale uşor peste estimări, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 12:43
Holcim vrea să răscumpere acţiuni de 1,1 miliarde dolari, după rezultate peste aşteptări

Grupul elveţian, care luna trecută informa că ar putea scinda până în 2025 operaţiunile sale din America de Nord, printr-o listare la Bursa de la New York, are un ton mai optimist în urma raportării unui profit operaţional anual record, după măsuri de eficientizare şi majorări de preţuri, scrie Agerpres.

În trimestrul patru din 2023, profitul operaţional recurent al Holcim s-a situat la 1,12 miliarde de franci elveţieni, în timp ce analiştii estimau 1,07 miliarde de franci elveţieni.

Vânzările au urcat cu 2,1%, la 6,6 miliarde de franci elveţieni, faţă de un nivel de 6,5 miliarde de franci elveţieni previzionat de analişti. Rezultatele Holcim sunt văzute ca un indicator al evoluţiei sectorului construcţiilor.

Directorul general Jan Jenisch a evidenţiat profitabilitatea ridicată din 2023, sprijinită de 28 de achiziţii şi de concentrarea pe afacerile cu marjă ridicată de profit. Holcim a continuat să-şi reconfigureze portofoliul în 2023, vânzând operaţiunile din Uganda, Africa de Sud şi Tanzania, în timp ce şi-a majorat prezenţa în America de Nord.

Pe ansamblul anului trecut, vânzările organice ale Holcim au urcat cu 6,1%, îndeplinind obiectivul companiei de a înregistra un avans de 6% sau mai mult.

Totuşi, compania se aşteaptă la o încetinire în 2024, previzionând o expansiune a vânzărilor de 4%, în timp ce o creştere suplimentară de 2% ar urma să vină de pe urma achiziţiilor.

În ianuarie, Holcim a informat că va lista la Bursa de la New York operaţiunile sale nord-americane, care ar putea fi evaluate la 30 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a anunţat înlocuirea de la 1 mai a directorului general Jan Jenisch cu Miljan Gutovic, în prezent şeful operaţiunilor din Europa ale Holcim.

Şefii diviziei din SUA vor să majoreze vânzările anuale de la aproximativ 11 miliarde de dolari în prezent la peste 20 de miliarde de dolari şi să genereze un profit operaţional de peste cinci de miliarde de dolari până în 2030.

Restul afacerilor globale ale Holcim – din Europa, America Latină, Africa şi Asia – vor rămâne listate la Bursa de la Zurich şi se vor concentra pe soluţii în domeniul construcţiilor, cum ar fi produse pentru acoperişuri.

Holcim este cel mai mare producător de ciment din din America de Nord, având 16.000 angajaţi în 850 de unităţi.

În primele nouă luni din 2023, divizia din SUA a fost responsabilă pentru o cincime din vânzările Holcim, fiind de asemenea cea mai profitabilă regiune pentru companie, în ultimii ani vânzările urcând în medie cu peste 20%.

Restul afacerii Holcim va avea vânzări de aproximativ 17 miliarde de franci elveţieni şi 48.000 angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...