Holde Agri Invest iese la cumpărături. Va investi 30 de milioane de lei în achiziția a opt ferme vegetale

Holde Agri Invest SA, companie antreprenorială românească cu afaceri în cultivarea de plante nepermanente și cereale iese din nou la cumpărături. Are în vizor preluarea mai multor ferme vegetale pentru a-și crește suprafața exploatată cu 3.000 de hectare, în urma unor investiții de 30 de milioane de lei. Alte 32 de milioane de lei vor fi direcționate către modernizarea fermelor existente.
Alina Stanciu - joi, 13 mai 2021, 11:41
Holde Agri Invest iese la cumpărături. Va investi 30 de milioane de lei în achiziția a opt ferme vegetale

 Holde Agri Invest SA, o companie românească înființată în 2016 de Liviu Zagan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig cărora li s-a alăturat, un an mai târziu, fondatorul Certinvest, Eugen Voicu, vrea să investească 30 de milioane de lei în extinderea suprafeței exploatate prin achiziția a cinci ferme mari și trei mici din județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Olt sau Constanța. Negocierile sunt în stadii avansate.

Modelul de business al companiei prevede achiziționarea de ferme agricole (cultura mare), uneori subperformante sau cu deficit de capital și integrarea acestora într-un holding de agricultură. Compania vizează în general ferme ce exploatează cel puțin 2.000 de hectare dar sunt de interes și cele de peste 10.000 de hectare, indiferent dacă pământul respectiv este  în proprietate sau arendat.

„ Ne dorim ca cele trei ferme pe care le operăm să performeze și mai bine și de asemenea, vrem să continuăm să extindem suprafața exploatată de Holde. Ne uităm la ferme cu potențial ridicat care ar putea atinge rapid performantă operațională dorită de noi și ar putea fi integrate relativ ușor în structura noastră. Modelul nostru de a restructura activitatea fermelor pe care le preluăm a fost deja testat și perfecționat în decursul celor trei ani de activitate și suntem convinși că va funcționa foarte bine și pe viitor” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Banii neceesari expansiunii vor proveni din operațiunea de majorare a capitalului,  care va începe luna aceasta, împreună cu finanțarea prin împrumuturi bancare.  Compania intenționează să atragă aproximativ 29 de milioane de lei printr-o operațiune de majorare a capitalului social prin emiterea a 21 de milioane de noi acțiuni ordinare. Restul investițiilor vor fi acoperite prin finanțare bancară. Aceste operațiuni vor permite companiei să își extindă suprafața exploatată cu minimum 3.000 și până la 13.000 de hectare pe parcursul anului 2021.

Holde Agri Invest este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, având o capitalizare de piață de aproximativ 72 de milioane de lei. Aproximativ 70% din capitalul atras de la investitorii Bursei de Valori București va fi direcționat pentru achiziția celor cinci ferme.

Investiții de 32 de milioane în modernizări

Holde Agri Invest exploatează deja 10.000 de hectare de teren agricol prin 3 ferme vegetale în care va investi, tot anul acesta, alte 32 de milioane de lei pentru modernizare. Fermele pe care le deține sunt : ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman) cu o suprafață de 3.500 de hectare, Agromixt, situată în Buciumeni (județul Călărași) de 3,650 de hecatre și ferma Frumușni. Din suprafața exploatată, peste 540 de hecatre sunt în proprietate.

„Pentru 2021 avem planuri complexe de investiții în spații de stocare, utilaje, irigații și modernizarea fermelor care pot maximiza producția. Ne uităm atent și la investiții în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune. Extinderea terenului exploatat rămâne o prioritate pentru acest an, dar vom fi selectivi. În prezent, cu o dimensiune semnificativă, de aproape 10.000 de hectare de teren, avem mai multe oportunități decât înainte, atât de a crește capitalul, cât și de a-l investi în proiecte profitabile marca Holde” a adăugat Iulian Cîrciumaru, Președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Investițiile în modernizarea fermelor se vor concentra pe cele două ferme principale – Roșiori de Vede și Agromixt Buciumeni. Planul de dezvoltare include investiții de 6,3 milioane de lei în echipamente și utilaje pentru ferma Roșiori, 2 milioane de lei în sistemul de logistică al fermei conform conceptului propriu al Holde și 7 milioane de lei în extinderea silozului Călinești cu spații de stocare de 4.400 de tone special pregătite pentru producția ecologică, precum și în achiziționarea unei capacități suplimentare de însilozare de 6.000 de tone care urmează să fie anexată fermei Frumușani.

Mai mult, pentru ferma Roșiori de Vede, până la sfârșitul anului 2021, Holde intenționează să investească într-o platformă de colectare și stocare a gunoiului de grajd și o stație de compostare cu o capacitate de 10.000 de tone/an. Pentru Agromixt, investiția principală va fi în echipamente și utilaje, în valoare de 13,6 milioane de lei, 1,3 milioane de lei în logistică și 1,4 milioane de lei într-un proiect pilot de irigații.

Pentru modernizarea fermelor, Holde intenționează să combine capitalul strâns prin majorarea de capital social în proporție de 15% și împrumuturile bancare care vor finanța 85% din investiții.

Din investițiile totale de 32 de milioane de lei în modernizarea fermelor, Holde a implementat deja proiecte în valoare totală de 5,3 milioane de lei, din care suma de 4,2 milioane de lei a fost investită în echipamente și utilaje noi pentru ferma Agromixt. În prezent, sunt în curs de implementare investiții în valoare de 17 milioane de lei, în timp ce celelalte 9 milioane de lei sunt planificate pentru anul acesta.

Pentru 2021, Holde își propune venituri consolidate de 56,6 milioane de lei, cu 29% mai mult față de 2020 și un profit net de 7,4 milioane de lei. Conducerea estimează că producția totală va ajunge la 36.823 tone în 2021. Ca o comparație, Holde Agri Invest a încheiat 2020 cu venituri consolidate de 43,9 milioane de lei și un profit net de 3,4 milioane de lei – rezultat generat din producția de 24.003 tone.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire sterline (7,62 miliarde de dolari)....
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde ...
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 895,8 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Ministerul Sănătăţii din Israel a anunțat că țara a reintrodus măsura purtării măştii de protecţie în anumite ...