Hollande evocă lovituri împotriva Siriei până miercuri

Economica.net
30 08. 2013
337793_francois_hollande_sur_le_parvis_de_l_elysee_le_7_juin_2012_95409100

Sunt luate în calcul mai multe variante pentru o intervenţie în Siria, între care şi cea ca SUA să acţioneze singure. Mai ales că axa Washington-Londra-Paris a primit o lovitură grea joi seară, când Parlamentul britanic a refuzat să dea undă verde unei intervenţii militare a Regatului Unit în Siria, relateaza RFI Romania

Barack Obama îşi rezervă acum dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian, cu scopul de a-l pedepsi pentru că a folosit arme chimice pe 21 august, fără să aştepte ONU sau aliaţi ca Marea Britanie, sugerează Casa Albă.

Preşedintele american, care a vorbit despre o „lovitură de avertisment” necesară împotriva regimului Assad va da prioritate intereselor Statelor Unite când va decide reacţia ţării sale, precizează un adjunct al purtătorului de cuvânt al Casei Albe.

Washingtonul caută în continuare „o coaliţie internaţională”, pentru a răspunde presupusului atac cu arme chimice din Siria, în ciuda votului de joi din Parlamentul britanic, afirmă şeful Pentagonului, Chuck Hagel. El precizează că Statele Unite respectă votul din Camera Comunelor.

Reacţia Franţei în dosarul sirian

Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă însă cu nimic poziţia Franţei, care vrea o acţiune „proporţionată şi fermă” împotriva Damascului. O spune preşedintele François Hollande într-un interviu pentru Le Monde. Şeful statului nu exclude o intervenţie militară până miercuri, când Parlamentul francez se reuneşte pentru o dezbatere pe tema crizei siriene.

Poziţia Rusiei

De partea sa, aliata Siriei, Rusia se opune oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate care ar permite folosirea forţei împotriva Siriei, anunţă un ministru adjunct de Externe de la Moscova.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului au participat ieri la o şedinţă scurtă, la solicitarea Rusiei, fără să ajungă însă la un numitor comun.

Ce au descoperit inspectorii ONU în Siria?

Inspectorii ONU au colectat o „cantitate” de elemente privind presupusul atac chimic din 21 august din Siria. Experţii organizaţiei îi vor prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un „raport verbal”, când se vor întoarce din misiune.

Eşantioanele colectate în Siria vor fi trimise unor laboratoare din Europa pentru analiză. Asta e procedura prevăzută în Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

Aceste analize ar putea să dureze săptămâni, sugerează un purtător de cuvânt al ONU.