Hollande, la Ghimbav: Este un proiect de dimensiune europeană; are vocaţia să consolideze industria apărării în Europa

Preşedintele Franţei, Francios Hollande, a declarat, marţi, la fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav, că acesta este un proiect de dimensiune europeană care vine să consolideze industria apărării în Europa, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 15:07
Hollande, la Ghimbav: Este un proiect de dimensiune europeană; are vocaţia să consolideze industria apărării în Europa

‘Este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocaţia să consolideze industria apărării în Europa. Este ceea ce dorim să facem şi ceea ce doresc să propun peste câteva zile la summitul de la Bratislava. Trebuie să avem o cooperare (…) pentru a putea să dăm Europei condiţiile pentru a avea o politică europeană de apărare’, a spus Hollande, într-o declaraţie comună cu premierul Dacian Cioloş.

Preşedintele francez a explicat că proiectul de la Ghimbav are o importantă anvergură, nemaifiind vorba doar despre mentenanţă, ci despre fabricarea de elicoptere ‘care vor reprezenta tehnologia de vârf’.

‘Este un proiect franco-român, un proiect european şi îi felicit şi pe colegii din Germania care participă la ambiţia noastră de aici, aceea de a furniza elicoptere în scopuri civile, dar şi militare. Cu acest Super Puma H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor ţări. Locurile de muncă create aici nu sunt create în detrimentul celor din Germania, din Franţa sau din alte ţări europene. Locurile de muncă create aici vor duce la crearea de alte locuri de muncă în Franţa. (…) Dacă România ar începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi. (…) Am dorit, de asemenea, ca multe întreprinderi franceze să se implice în filiera aeronautică pe care o consolidăm la nivel european şi sunt sigur ca uzina de la Braşov va şti să onoreze contractele viitoare’, a spus şeful statului francez.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că investiţia Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere, afirmând că autorităţile române analizează cumpărarea de elicoptere H215, care se vor produce în localitatea braşoveană.

Pentru industria aeronautică, viitorul se construieşte pe experienţa trecutului. (…) Este o investiţie care creează 350 de locuri de muncă noi (…), care pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume cu un produs nou, pe care sperăm şi noi să îl vedem în activitate, în zbor cât mai repede. Vom analiza cu foarte mare atenţie această ofertă şi pentru noi. Este un produs nou. Dincolo de aceasta, avantajul lui este că oferă mentenanţă aici, loco, în România. Avem în analiză şi la MAI, şi la MApN acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenţie, multirol. Analizăm şi această ofertă şi sper că, aşa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate pe piaţă, sperăm ca acest produs să îşi dovedească competitivitatea şi (…) să mergem împreună să cucerim piaţa internaţională’, a afirmat Cioloş.

Premierul român a adăugat că la Ghimbav ‘se vor construi elicoptere practic de la zero’ cu o parte din piese aduse din Franţa şi o parte din componente din România.

‘Intenţia este să încurajăm dezvoltarea unei platforme, a unui hub în industria aeronautică, pornind de la Braşov şi, sigur, cu participarea altor companii şi altor întreprinderi care produc în România (…). Vom avea un produs care va fi realizat aici până la capăt, compania care îl produce va avea nu doar componenta de fabricaţie, dar şi, din câte am înţeles, un birou de studii aici, un departament de vânzări, dar şi componenta foarte importantă pentru viitorul acestei întreprinderi, componenta de formare profesională’, a subliniat Dacian Cioloş.

Potrivit premierului, întreprinderea de la Ghimbav va putea începe să producă în prima parte a anului viitor, urmând ca în cursul anului 2017 să poată ieşi pe poarta fabricii şi primul elicopter H215 produs în România.

La finalul declaraţiilor comune ale celor doi oficiali, directorul general al Airbus România, Serge Durand, i-a înmânat preşedintelui Hollande o machetă a elicopterului H215 care va fi fabricat la Ghimbav. 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...